Menu

KORONAVÍRUS INFORMÁCIÓK

Információ:
https://koronavirus.gov.hu/
https://www.nnk.gov.hu/index.php/koronavirus-tajekoztatok

Véglegesen elérhető marad a telefonon keresztüli gyógyszerfelírás lehetősége – közölte az emberi erőforrások minisztere csütörtöki Facebook-bejegyzésében.

Kásler Miklós szerdán írta alá az erről szóló rendeletet, amelynek értelmében megtartják a “rendkívül sikeres és népszerű” gyakorlatot a továbbiakban is.
Mint írta, a telefonon keresztül történő gyógyszerfelírás (telemedicina) sok százezer embernek nyújt kényelmes és biztonságos lehetőséget. Egyúttal arra biztatta az elsősorban a járványügyi szempontból veszélyeztetetteket, hogy éljenek ezzel a lehetőséggel a jövőben is, ezzel tovább csökkentve megfertőződésük esélyét.
A vírussal szemben ugyanis minden lehetséges módon védekeznünk kell, az ország működésének megőrzése mellett – tette hozzá a miniszter.

Forrás: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/kasler-veglegesen-elerheto-marad-telefonos-gyogyszerfeliras

710 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 15170 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt kilenc krónikus beteg – közülük nyolcan 70 év felettiek-, így az elhunytak száma 663 főre emelkedett, 4227-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 10280 fő. Az aktív fertőzöttek 43%-a, az elhunytak 58%-a, a gyógyultak 42%-a budapesti. 328 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 21-en vannak lélegeztetőgépen.

Ahogy az új fertőzések adatai is figyelmeztetnek, a járvány második hulláma zajlik Magyarországon, a vírus már közösségben terjed. A kormány célja, hogy az ország működőképességét megtartsuk, és ne hagyjuk, hogy a vírus megbénítsa a mindennapokat, ezért a már érvényben lévő és könnyen betartható általános szabályoknak most még nagyobb a jelentősége. A kormány szerdai ülésén a beutazási korlátozások fenntartásáról és újabb szigorításokról döntött. Kötelező a maszk használata az üzletek és a tömegközlekedési eszközök mellett a mozikban, színházakban, egészségügyi és szociális intézményekben, valamint ügyfélfogadási irodákban is. 23 óta után a szórakozóhelyeket be kell zárni.

A közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be. Bárki, akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát. Az iskolákban októbertől a tanároknak és a diákoknak csak testhőmérséklet-mérés után lehet belépni.

Kiemelten fontos az idősek és krónikus betegek védelme. Az időseket is kérjük, hogy fokozottan figyeljenek magukra és az általános óvintézkedések betartására. A kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom van érvényben. Az idősotthonok fenntartóinak pedig mindent meg kell tenni a fertőzések elkerüléséért.

Forrás: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/710-fovel-emelkedett-beazonositott-fertozottek-szama-es-elhunyt-kilenc-kronikus-beteg

A kormány által fejlesztett mobilapplikációk, például a VírusRadar alkalmazás használata a koronavírus-járvány második hullámában életeket menthet – mondta az innovációs és technológiai miniszter szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

Palkovics László elmondta: mivel a fiatalabb korosztály egyre nagyobb arányban érintett a fertőzés terjedésében, a kontaktkutatást segítő VírusRadar használata talán még fontosabb most, mint tavasszal volt, ezért azt kéri, minél többen töltsék le azt.
A miniszter felidézte: a tárca 25 kutatási projektet indított a vírus terjedésének megakadályozásáért, ennek egyik eleme a VírusRadar applikáció, amelynek márciusban kezdődött a fejlesztése.
Az applikációt május óta 35 ezren töltötték le. (Az alkalmazás szeptember közepéig hozzáférhető volt iOS rendszerre is, de ez a verzió jelenleg nem futtatható.)
A miniszter elmondta: az alkalmazás lehetővé teszi azoknak az ismeretleneknek a beazonosítását is, akikkel egy fertőzött huzamosabb ideig egy helyiségben tartózkodott, de akiknek az adatait, elérhetőségét nem tudja megadni. A VírusRadar jelenleg androidos készülékeken, Magyarországon több mint 4 millió eszközön futtatható.
Az alkalmazás a mobiltelefonok rádiójeles, bluetooth-kapcsolatát felhasználva, a háttérben folyamatosan futva rögzíti azoknak a készülékek egyedi, titkosított azonosítóit, amelyek legalább negyed órán át, kétméteres közelségben vannak. Egy fertőzés esetén a felhasználó eldöntheti, megosztja-e a járványügyi szakemberekkel a telefon által rögzített adatokat.
A miniszter arra kért mindenkit, töltse le az alkalmazást.
Szólt arról is, hogy folynak az egyéb kutatási projektek, amelyek többek között a vakcinára, a gyógyszerre vonatkoznak, és dolgoznak a magyar vakcinagyártó-képesség kialakításán is. Emellett kialakították a lélegeztetőgép-kapacitást, a maszk- és fertőtlenítőszer-gyártási kapacitást, így fel vannak készülve a járvány második hullámára.


A sajtótájékoztatón Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő kiemelte: a koronavírus-járvány első hullámát jól kezelte az ország, köszönhetően a gyors és hatékony kormányzati intézkedéseknek és az emberek fegyelmezettségének. Hozzátette: a második hullámban erre legalább akkora szükség lesz, mint az első hullám alatt.
Elmondta azt is, a nemzeti konzultációban mintegy kétmillióan azt mondták, szeretnék, ha nem kellene visszatérni a szigorú intézkedésekhez, ezért a kormány azon dolgozik, hogy úgy védje meg az emberek életét és egészségét, hogy közben nem áll le a gazdaság, működik az ország és nem kerülnek veszélybe a munkahelyek.
Felhívta a figyelmet arra, hogy 5,5 millió ember használ mobiltelefont Magyarországon, ezek az okos eszközök pedig a védekezés hatékonyságát tudják szolgálni, például a kontaktkutatás hatékonyságának növelésével.
Megjegyezte: a 40 év alattiak gyakrabban mozdulnak ki otthonról, többekkel találkoznak, így szélesebb körben terjeszthetik a vírust, ez pedig felértékeli az eredményes kontaktkutatás jelentőségét, amelyben segítséget nyújthat a VírusRadar.
A kormányszóvivő felhívta a figyelmet a KoronavírusInfó applikációra is, amely a www.koronavirus.gov.hu internetes oldal változata. Az applikáció naprakész és hiteles információkat tartalmaz és mostantól már push üzenetek formájában azonnali értesítést küld, ha valamilyen új hír, információ jelent meg a rendszerben.
Szentkirályi Alexandra felhívta a figyelmet a Házi Karantén Rendszer applikációra is. Mint mondta, ma Magyarországon több mint 28 ezer ember van hatósági házikaranténban, akiket a hatóságok folyamatosan ellenőriznek, és az applikáció segítségével lehetőség van a házi karantén távellenőrzésére, mentesítve ezzel a hatóságokat.


Forrás: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/palkovics-hatekony-kontaktkutatasban-elengedhetetlen-mobiltelefonos-applikaciok-hasznalata

581 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 14 460 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt nyolc krónikus beteg, így az elhunytak száma 654 fő, 4153-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 9653 fő. Az aktív fertőzöttek 42%-a, az elhunytak 58%-a, a gyógyultak 42%-a budapesti. 324 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 18-an vannak lélegeztetőgépen.

Ahogy az új fertőzések adatai is figyelmeztetnek, a járvány második hulláma zajlik Magyarországon, a vírus már közösségben terjed. A kormány célja, hogy az ország működőképességét megtartsuk, és ne hagyjuk, hogy a vírus megbénítsa a mindennapokat, ezért a már érvényben lévő és könnyen betartható általános szabályoknak most még nagyobb a jelentősége. Kérjük, hogy az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön a kötelező maszkviselés szabályait mindenki szigorúan tartsa be!

A közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be. Bárki, akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát.

Kiemelten fontos az idősek és krónikus betegek védelme. Az időseket is kérjük, hogy fokozottan figyeljenek magukra és az általános óvintézkedések betartására. A kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom van érvényben. Az idősotthonok fenntartóinak pedig mindent meg kell tenni a fertőzések elkerüléséért.
Forrás: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/581-fovel-emelkedett-beazonositott-fertozottek-szama-es-elhunyt-nyolc-kronikus-beteg

726 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 13 879 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt négy idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 646 fő, 4130-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 9103 fő. Az aktív fertőzöttek 43%-a, az elhunytak 58%-a, a gyógyultak 42%-a budapesti. 306 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 17-en vannak lélegeztetőgépen.

Ahogy az új fertőzések adatai is figyelmeztetnek, a járvány második hulláma zajlik Magyarországon, a vírus már közösségben terjed. A kormány célja, hogy az ország működőképességét megtartsuk, és ne hagyjuk, hogy a vírus megbénítsa a mindennapokat, ezért a már érvényben lévő és könnyen betartható általános szabályoknak most még nagyobb a jelentősége. Kérjük, hogy az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön a kötelező maszkviselés szabályait mindenki szigorúan tartsa be!

A közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be. Bárki, akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát.

Kiemelten fontos az idősek és krónikus betegek védelme. Az időseket is kérjük, hogy fokozottan figyeljenek magukra és az általános óvintézkedések betartására. A kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom van érvényben. Az idősotthonok fenntartóinak pedig mindent meg kell tenni a fertőzések elkerüléséért.

Forrás: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/726-fovel-emelkedett-beazonositott-fertozottek-szama-es-elhunyt-negy-idos-kronikus-beteg

844 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 13 153 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt öt idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 642 fő, 4117-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 8394 fő. Az aktív fertőzöttek 42%-a, az elhunytak 58%-a, a gyógyultak 42%-a budapesti. 287 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 16-an vannak lélegeztetőgépen.

Ahogy az új fertőzések adatai is figyelmeztetnek, a járvány második hulláma zajlik Magyarországon, a vírus már közösségben terjed. A kormány célja, hogy az ország működőképességét megtartsuk, és ne hagyjuk, hogy a vírus megbénítsa a mindennapokat, ezért a már érvényben lévő és könnyen betartható általános szabályoknak most még nagyobb a jelentősége. Kérjük, hogy az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön a kötelező maszkviselés szabályait mindenki szigorúan tartsa be!

A közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be. Bárki, akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát.

Kiemelten fontos az idősek és krónikus betegek védelme. Az időseket is kérjük, hogy fokozottan figyeljenek magukra és az általános óvintézkedések betartására. A kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom van érvényben. Az idősotthonok fenntartóinak pedig mindent meg kell tenni a fertőzések elkerüléséért.
Forrás: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/844-fovel-emelkedett-beazonositott-fertozottek-szama-es-elhunyt-ot-idos-kronikus-beteg

484 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 12 309 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt négy krónikus beteg, így az elhunytak száma 637 fő, 4069-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 7603 fő. Az aktív fertőzöttek 43%-a, az elhunytak 58%-a, a gyógyultak 42%-a budapesti. 282 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 16-an vannak lélegeztetőgépen.

Ahogy az új fertőzések adatai is figyelmeztetnek, a járvány nem ért véget, a második hullám hazánkat is elérte, az aktív fertőzöttek száma ismét emelkedik, ezért továbbra is nagyon fontos a fegyelmezettség és az érvényben lévő szabályok betartása.

A vírus behurcolása jelenti a legnagyobb veszélyt a magyar emberek egészségére és munkájára, ezért ismét szigorodtak a külföldről való beutazás feltétételei. Alapszabály szerint külföldi állampolgárok nem léphetnek Magyarország területére, a külföldről hazatérő magyar állampolgároknak pedig kötelező a 14 napos hatósági házi karantén.

A közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet, a maszkot viseljük az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be. Bárki, akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát. Ha mindezeket betartjuk, akkor el tudjuk kerülni a fertőzés terjedését és a további a mindennapi életünket korlátozó intézkedések bevezetését.

Forrás: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/484-fovel-emelkedett-beazonositott-fertozottek-szama-es-elhunyt-negy-beteg

916 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 11 825 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt két idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 633 fő, 4058-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 7134 fő. Az aktív fertőzöttek 42%-a, az elhunytak 59%-a, a gyógyultak 42%-a budapesti. 282 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 15-en vannak lélegeztetőgépen.

Ahogy az új fertőzések adatai is figyelmeztetnek, a járvány nem ért véget, a második hullám hazánkat is elérte, az aktív fertőzöttek száma ismét emelkedik, ezért nagyon fontos továbbra is a fegyelmezettség, a beutazási korlátozások és az általános higiénés szabályok betartása.

A vírus behurcolása jelenti a legnagyobb veszély a magyar emberek egészségére és munkájára, ezért ismét szigorodtak a külföldről való beutazás feltétételei. Alapszabály szerint külföldi állampolgárok nem léphetnek Magyarország területére, a külföldről hazatérő magyar állampolgároknak pedig kötelező a 14 napos hatósági házi karantén.

A közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet, a maszkot viseljük az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be. Bárki, akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát. Ha mindezeket betartjuk, akkor el tudjuk kerülni a fertőzés terjedését és a további a mindennapi életünket korlátozó intézkedések bevezetését.

Forrás: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/916-fovel-emelkedett-beazonositott-fertozottek-szama-es-elhunyt-ket-idos-kronikus-beteg

718 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 10 909 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt egy idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 631 fő, 4014-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 6264 fő. Az aktív fertőzöttek 43%-a, az elhunytak 59%-a, a gyógyultak 42%-a budapesti. 259 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 12-en vannak lélegeztetőgépen.

Ahogy az új fertőzések adatai is figyelmeztetnek, a járvány nem ért véget, a második hullám hazánkat is elérte, az aktív fertőzöttek száma ismét emelkedik, ezért nagyon fontos továbbra is a fegyelmezettség, a beutazási korlátozások és az általános higiénés szabályok betartása.

A vírus behurcolása jelenti a legnagyobb veszély a magyar emberek egészségére és munkájára, ezért ismét szigorodtak a külföldről való beutazás feltétételei. Alapszabály szerint külföldi állampolgárok nem léphetnek Magyarország területére, a külföldről hazatérő magyar állampolgároknak pedig kötelező a 14 napos hatósági házi karantén.

A közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet, a maszkot viseljük az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be. Bárki, akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát. Ha mindezeket betartjuk, akkor el tudjuk kerülni a fertőzés terjedését és a további a mindennapi életünket korlátozó intézkedések bevezetését.

Forrás: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/718-fovel-emelkedett-beazonositott-fertozottek-szama-es-elhunyt-egy-idos-kronikus-beteg

476 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 10 191 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt két idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 630 fő, 3990-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 5571 fő. Az aktív fertőzöttek 43%-a, az elhunytak 59%-a, a gyógyultak 42%-a budapesti. 234 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 11-en vannak lélegeztetőgépen.

Ahogy az új fertőzések adatai is figyelmeztetnek, a járvány nem ért véget, a második hullám hazánkat is elérte, az aktív fertőzöttek száma ismét emelkedik, ezért nagyon fontos továbbra is a fegyelmezettség, a beutazási korlátozások és az általános higiénés szabályok betartása.

A vírus behurcolása jelenti a legnagyobb veszély a magyar emberek egészségére és munkájára, ezért ismét szigorodtak a külföldről való beutazás feltétételei. Alapszabály szerint külföldi állampolgárok nem léphetnek Magyarország területére, a külföldről hazatérő magyar állampolgároknak pedig kötelező a 14 napos hatósági házi karantén.

A közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet, a maszkot viseljük az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be. Bárki, akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát. Ha mindezeket betartjuk, akkor el tudjuk kerülni a fertőzés terjedését és a további a mindennapi életünket korlátozó intézkedések bevezetését.

Forrás: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/476-fovel-emelkedett-beazonositott-fertozottek-szama-es-elhunyt-ket-idos-kronikus-beteg

Az országos tisztifőorvos teljes körű, az ország összes egészségügyi, fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézményére vonatkozóan látogatási tilalmat rendelt el – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szerdán az MTI-vel.

A keddtől hatályos intézkedés vonatkozik a közfinanszírozott és a magánellátókra is.
Az NNK közlése értelmében védőfelszerelés biztosítása mellett a látogatási tilalom alatt a súlyos, életveszélyes állapotú vagy végstádiumú betegnél egy hozzátartozó, kiskorú beteg mellett egyik szülője vagy törvényes képviselője, szülő nőnél pedig egy általa megjelölt személy tartózkodhat.
A határozat kitér arra, hogy egyedi méltányosság keretében – kockázatbecslést követően – a kórház a kapcsolattatás lehetőségét mérlegelheti, indokolt esetben azt további esetekben is biztosíthatja.
A dokumentum szerint, a rendelkezések megsértése esetén 30 ezer forinttól ötmillió forintig terjedő egészségügyi birság szabható ki.

MTI 2020. szeptember 9.

Forrás: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/teljes-koru-latogatasi-tilalmat-rendelt-el-korhazakban-az-orszagos-tisztifoorvos

411 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 9715 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt két idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 628 fő, 3984-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 5103 fő. Az aktív fertőzöttek 44%-a, az elhunytak 59%-a, a gyógyultak 42%-a budapesti. 221 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 13-an vannak lélegeztetőgépen.

Ahogy az új fertőzések adatai is figyelmeztetnek, a járvány nem ért véget, a második hullám hazánkat is elérte, az aktív fertőzöttek száma ismét emelkedik, ezért nagyon fontos továbbra is a fegyelmezettség, a beutazási korlátozások és az általános higiénés szabályok betartása.

A vírus behurcolása jelenti a legnagyobb veszély a magyar emberek egészségére és munkájára, ezért ismét szigorodtak a külföldről való beutazás feltétételei. Alapszabály szerint külföldi állampolgárok nem léphetnek Magyarország területére, a külföldről hazatérő magyar állampolgároknak pedig kötelező a 14 napos hatósági házi karantén.

A közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet, a maszkot viseljük az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be. Bárki, akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát. Ha mindezeket betartjuk, akkor el tudjuk kerülni a fertőzés terjedését és a további a mindennapi életünket korlátozó intézkedések bevezetését.

Forrás: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/411-fovel-emelkedett-beazonositott-fertozottek-szama-es-elhunyt-ket-idos-kronikus-beteg

Szeptember 7-től Magyarország összes szakosított ellátást nyújtó szociális intézményében intézmény elhagyási és látogatási tilalmat rendelt el az Országos Tisztifőorvos határozatával.

A látogatási tilalom alól csak abban az esetben adható felmentés, ha valaki végstádiumú hozzátartozójától szeretne elbúcsúzni.

Az intézmény elhagyási tilalom nem vonatkozik az éjjeli menedékhelyekre és a hajléktalanok átmeneti szállására.
Az intézményeket csak indokolt esetben, például munkavégzés, vagy egészségügyi ellátás miatt, vagy az intézményvezető engedélyével különösen indokolt esetben lehet elhagyni, illetve a fogyatékos személyek, a pszichiátria és szenvedélybetegek ellátását biztosító intézmények szervezett szabadidős céllal hagyhatóak el.
Továbbra sem jelenti az intézmény elhagyását, ha valaki az intézmény kertjében, területén tartózkodik, így arra a korlátozás sem vonatkozik.

Új ellátottat csak a felvétel előtt készült, 2 negatív Covid teszt birtokában lehet felvenni. Ez az előírás nem vonatkozik a hajléktalonok éjjeli menedékhelyére. Covid-19 tüneteket mutató hajléktalan személyt pedig minden esetben egészségügyi intézménybe kell szállítani.
A teljes határozat megtalálható a www.kormany.hu oldalon és a Szociális Ágazati portálon az alábbi hivatkozáson: https://www.kormany.hu/download/5/cf/d1000/42935-2_2020_E%C3%9CIG_al%C3%A1%C3%ADrt.pdf#!DocumentBrowse

341 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 9304 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt egy idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 626 fő, 3972-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 4706 fő. Az aktív fertőzöttek 43%-a, az elhunytak 59%-a, a gyógyultak 42%-a budapesti. 192 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 12-en vannak lélegeztetőgépen.

Ahogy az új fertőzések adatai is figyelmeztetnek, a járvány nem ért véget, a második hullám hazánkat is elérte, az aktív fertőzöttek száma ismét emelkedik, ezért nagyon fontos továbbra is a fegyelmezettség, a beutazási korlátozások és az általános higiénés szabályok betartása.

A vírus behurcolása jelenti a legnagyobb veszély a magyar emberek egészségére és munkájára, ezért ismét szigorodtak a külföldről való beutazás feltétételei. Alapszabály szerint külföldi állampolgárok nem léphetnek Magyarország területére, a külföldről hazatérő magyar állampolgároknak pedig kötelező a 14 napos hatósági házi karantén.

A közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet, a maszkot viseljük az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be. Bárki, akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát. Ha mindezeket betartjuk, akkor el tudjuk kerülni a fertőzés terjedését és a további a mindennapi életünket korlátozó intézkedések bevezetését.

Forrás: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/341-fovel-emelkedett-beazonositott-fertozottek-szama-es-elhunyt-egy-idos-kronikus-beteg

576 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 8963 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt egy krónikus beteg, így az elhunytak száma 625 fő, 3961-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 4377 fő. Az aktív fertőzöttek 43%-a, az elhunytak 59%-a, a gyógyultak 42%-a budapesti. 164 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 11-en vannak lélegeztetőgépen.

Ahogy az új fertőzések adatai is figyelmeztetnek, a járvány nem ért véget, a második hullám hazánkat is elérte, az aktív fertőzöttek száma ismét emelkedik, ezért nagyon fontos továbbra is a fegyelmezettség, a beutazási korlátozások és az általános higiénés szabályok betartása.

A vírus behurcolása jelenti a legnagyobb veszély a magyar emberek egészségére és munkájára, ezért ismét szigorodtak a külföldről való beutazás feltétételei. Alapszabály szerint külföldi állampolgárok nem léphetnek Magyarország területére, a külföldről hazatérő magyar állampolgároknak pedig kötelező a 14 napos hatósági házi karantén.

A közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet, a maszkot viseljük az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be. Bárki, akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát. Ha mindezeket betartjuk, akkor el tudjuk kerülni a fertőzés terjedését és a további a mindennapi életünket korlátozó intézkedések bevezetését.

Forrás: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/576-fovel-emelkedett-beazonositott-fertozottek-szama-es-elhunyt-egy-kronikus-beteg

PCR gépet vásároltak, ózongenerátorral és germicid lámpákkal segítettek, szájmaszkokat osztottak – több intézkedést is hozott a hatvani önkormányzat a járvány alatt. Most újra összeült az egészségügyi kerekasztal, ahol az egészségügyi dolgozókkal tanácskozott Horváth Richárd polgármester a következő lépésekről.

Egyre több koronavírus-fertőzöttet regisztrálnak az országban, a karantén feloldását követően most újabb szigorítások lépnek életbe. Hatvanban is nagy figyelmet fordítanak a megelőzésre, így még március elején összeült egy egészségügyi kerekasztal, ahol megbeszélték, hogy milyen intézkedések szükségesek a vírus terjedésének lassítása, és a hatvaniak egészségének megőrzése érdekében. Most újra összehívták a felnőtt háziorvosok, gyermekorvosok, fogorvosok, a kórház, a járási hivatal, a mentőállomás és a szociális szolgálat munkatársaiból álló kerekasztalt, hogy a jövőben meghozandó lépésekről tanácskozzanak.

Horváth Richárd polgármester elmondta, a cél továbbra is az, hogy a lehető leghatékonyabban lassítsák a vírus terjedését. – Egyeztettünk a szakemberekkel, hogy milyen döntéseket hozzunk a városban, annak érdekében, hogy a vírus kevésbé terjedjen. Több lehetőséget is megvizsgáltunk, és a jövőben még nagyobb hangsúlyt szeretnénk fektetni az alapvető higiéniai szabályok betartására – részletezte a polgármester.

Rosta Ildikó, az újszülött-, csecsemő- és gyermekgyógyászati osztály osztályvezető főorvosa kifejtette, a kórházban is nagy figyelmet fordítanak a megelőzésre. – Fontos, ha a vírus tüneteit észleljük, azonnal forduljunk orvoshoz, illetve ne menjünk közösségbe. Azt látjuk, hogy az esetszám az utóbbi időben megnövekedett. Ez annak köszönhető, hogy a nyár folyamán az emberek felszabadultak a tavaszi megszorítások alól és több emberrel találkoztak. A statisztikából viszont azt látjuk, hogy a súlyosabb esetek száma nem növekedett – részletezte Rosta Ildikó.

Több intézkedést is hozott már az önkormányzat a vírus terjedése alatt. Így korábban Horváth Richárd polgármester jelezte a kórház főigazgatójának, dr. Stankovics Évának, hogy az önkormányzat szeretne segíteni a koronavírus elleni védekezésben, és megvásárolna egy PCR gépet. Ez 18 millió forintos felajánlást jelentett. Emellett az önkormányzat két alkalommal is osztott szájmaszkokat a hatvaniaknak. Az egészségügyi dolgozókat is segítették, a mentősöknek ózongenerátort, a háziorvosoknak és a fogorvosoknak pedig germicid lámpákat vásároltak, illetve C-vitamin csomagokkal látták el őket. Az intézményekben kézfertőtlenítőket helyeztek ki, a rendezvényeket lemondták, hogy minél kevesebbre szorítsák a személyes kontaktusokat. A szociális szolgálat pedig folyamatos munkában volt, élelmiszert és gyógyszereket vásároltak az időseknek, és a postán is elintézték az ügyeiket.

Forrás: hatvanihirlap.hu

Az elmúlt hetekben folyamatosan emelkedik az új koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon, és az látszik, hogy most inkább a fiatalok körében terjed a vírus – mondta az országos tisztifőorvos az MTI-nek.

Müller Cecília hozzátette: az adatokat elemezni kell, de míg a tavaszi járványhullám az idős, krónikus betegségben szenvedőket érintette, mára ez jelentősen megváltozott. A friss fertőzöttek átlagéletkora 30 év körül van.
A fiatalok felelőssége ezért növekszik ezekben a hetekben, a vírus közösségi terjedésének lehetősége nagyobb ebben a korosztályban – emelte ki. Mint mondta, a fiataloknál talán nem tudatosult, hogy megbetegedhetnek, kevésbé érzik a fertőzés veszélyét, hiszen a betegség tünetei náluk enyhék vagy nem is jelentkeznek, a vírust ugyanakkor továbbadhatják.
Müller Cecília ezért felelősségteljes magatartást kért a fiataloktól.
Kiemelte, továbbra is be kell tartani a járványügyi előírásokat, ajánlásokat: a távolságtartást, a maszk viselését tömegközlekedési eszközökön és zárt helyeken, valamint a rendszeres kézmosást, kézfertőtlenítést, a közösen, gyakran használt felületek fertőtlenítését.
Az országos tisztifőorvos hangsúlyozta, az emberek felelősségteljes magatartásával megakadályozható, hogy azokat az országos intézkedéseket, amelyek “tavasszal nagyban gátolták az életünket”, ne kelljen újra bevezetni.
A koronavirus.gov.hu portál szerdai tájékoztató adatai szerint 365 magyar állampolgárnál mutatták ki újonnan a fertőzést, meghalt három idős ember, az aktív fertőzöttek száma 2100. Az aktív fertőzöttek 45 százaléka, az elhunytak 60 százaléka, a gyógyultak 42 százaléka budapesti. Kórházban 98 koronavírusos beteget ápolnak, közülük heten vannak lélegeztetőgépen.

Forrás: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/orszagos-tisztifoorvos-most-nagyobb-fiatalok-felelossege

Új információk magyar állampolgároknak 2020. augusztus 1-től!


Újabb maszkokat kapnak a hatvaniak, ezúttal a 65. életévüket betöltött lakosok részesülnek védőfelszerelésben.

Újabb maszkokat kapnak a hatvaniak. Az önkormányzat ezúttal minden 65. évét betöltött és idén betöltő hatvani polgárnak kézbesít egy újabb védőeszközt. Ők vannak a legnagyobb veszélynek kitéve a koronavírus miatt, éppen ezért idős társainkra jóval fokozottabban kell figyelnünk.

Az úgynevezett FFP2-es arcmaszkokat a Top Cop Security ajánlotta fel a város és a cég kiváló együttműködésének köszönhetően. A kézbesítést a tervek szerint szerdán kezdik meg az önkormányzat munkatársai.
Forrás: www.hatvanihirlap.hu

A Váci Egyházmegyében 2020. május 18-tól, hétfőtől kezdve hétköznapi és vasárnapi szentmisék tarthatók hívek jelenlétével.

A Váci Egyházmegyében 2020. május 18-tól, hétfőtől kezdve hétköznapi és vasárnapi szentmisék tarthatók hívek jelenlétével.

Az átmeneti időszak alatt a misék visszaállításának az ütemezése a felelős lelkipásztorokra van bízva.

Nyomatékosan kérik az időseket és a betegeket, akik veszélyeztetve érzik magukat, vagy hozzátartozói között van, akit veszélyeztethet, saját és mások érdekében fontolják meg a misén való személyes részvételt. A többiek számára a vasárnapi szentmisén való részvétel ismét kötelező, az erre vonatkozó korábbi felmentés megszűnik.

A 200 fő feletti szabadtéri misék nincsenek engedélyezve.

Forrás: magyarkurir.hu

Újabb járóbeteg szakrendelések indulnak újra a hatvani kórházban és az aszódi szakrendelőben

Május 05-től a járóbeteg-szakellátások fokozatosan indulnak újra a hatvani kórházban. Az intézmény a Facebook-oldalán legutóbb azt közölte, hogy a már elindult szakrendelések mellett jövő héttől az alábbi táblázat szerinti szakrendeléseken is elindul az ellátás.

Az előjegyzések esetében feltétel, hogy az időpont kérésekor a beteg (amennyiben a rendelés beutaló köteles) érvényes beutalóval rendelkezzen.

Az újraindított szakellátások esetében kérik, hogy mindenki fokozottan ügyeljen a higiénés előírásokra, és az alábbiak betartására:

– Kérik, hogy minden alkalommal maszkban érkezzenek a betegek
– Kérik, hogy a kapott előjegyzési időpont előtt 5 perccel érkezzenek a betegek

Forrás: www.hatvanihirlap.hu

Fokozatosan bővül a személyes ügyintézés lehetősége a közigazgatásban. Az enyhítések a megfelelő óvintézkedések betartása mellett lépnek életbe. Az ügyfelek korlátozott számban, lehetőleg az arcot eltakarva, egymástól megfelelő (1,5-2 méter) távolságra várakozhatnak az ügyfélterekben.

A védelmi intézkedések betartása mellett fokozatosan bővül a személyes ügyintézés lehetősége a közigazgatásban. A veszélyhelyzet ideje alatt lejárt okmányok cseréje esetében vidéken – tehát Budapesten és Pest megyén kívül – nem kötelező előzetesen időpontot kérni, a kormányablakkal nem rendelkező településeken pedig ismét szolgálatba állnak a mobilizált ügyfélszolgálatok. A foglalkoztatási ügyfélszolgálatok az ország teljes területén időpontfoglalás nélkül is fogadják ügyfeleiket.

A magyar állampolgárok 2020. március 12-ét követően lejáró, Magyarország területén hatályos valamennyi hivatalos okmánya a veszélyhelyzet megszűnését követő 15 napig még érvényes. Ha mégis szükség van a veszélyhelyzet idején lejárt okmány gyors cseréjére, Budapesten és Pest megyén kívül már nem szükséges időpontot foglalni a kormányablakokba. Minden más esetben továbbra is interneten vagy telefonon lehet időpontot kérni.

A kormányablakkal nem rendelkező településekre ismét kitelepülnek a mobilizált ügyfélszolgálatok, hogy megkönnyítsék a kistelepüléseken élő állampolgárok ügyeinek intézését.

A kormányhivatalok és járási hivatalok foglalkoztatási ügyfélszolgálatait országszerte – Budapesten és Pest megyében is – felkereshetik az ügyfelek előre foglalt időpont nélkül is. Az álláskeresők számára továbbra is rendelkezésre állnak az elektronikus ügyintézési lehetőségek.

Az enyhítések a megfelelő óvintézkedések betartása mellett lépnek életbe. Az ügyfelek korlátozott számban, lehetőleg az arcot eltakarva, egymástól megfelelő (1,5-2 méter) távolságra várakozhatnak az ügyfélterekben.

Forrás: kormányhivatal.hu

Holnaptól a járóbeteg-szakellátások fokozatosan újraindulnak a hatvani kórházban. A rendeléssel megegyező napon, a rendelés végét követően vagy a rendelés utolsó óráiban lehetőség lesz telefonon konzultálni a szakorvosokkal. A Balassi Bálint úti portát hétfőtől megnyitják a gyalogosforgalom előtt.

Május 05-től a járóbeteg-szakellátások fokozatosan újraindulnak. A rendeléssel megegyező napon, a rendelés végét követően vagy a rendelés utolsó óráiban lehetőség lesz telefonon konzultálni a szakorvosokkal. Abban az esetben, ha a telefonos megbeszélés során az orvos úgy ítéli meg, hogy a személyes konzultáció is szükséges, arra időpontot fog adni.

Az újraindított szakellátások eszerint a bejegyzésben található táblázat szerint működnek majd: TÁBLÁZAT

Az előjegyzések esetében feltétel, hogy az időpont kérésekor a beteg (amennyiben a rendelés beutaló köteles) érvényes beutalóval rendelkezzen.

Az újraindított szakellátások esetében kérik, hogy mindenki fokozottan ügyeljen a higiénés előírásokra, és az alábbiak betartására:

– Kérik, hogy minden alkalommal maszkban érkezzenek a betegek,
– Kérik, hogy a kapott előjegyzési időpont előtt 5 perccel érkezzenek a betegek.

A kórház épületében működő gasztroenterológiai, a radiológiai, a kardiológiai, a műtéti aneszteziológiai szakrendelésekre és a nőgyógyászati UH vizsgálatra érkező betegeink a Járóbeteg Rehabilitációs Központ bejáratánál várakozhatnak, és kerülnek beengedésre az előjegyzési időpont előtt pár perccel, melyet pre-triage (hőmérőzés, kézfertőtlenítés, kikérdezés) előz meg. A szakrendelőbe való bejutás az eddigieknek megfelelően pre-tirage-t követően lehetséges. A mentőbejárón a továbbiakban kizárólag a sürgős panaszokkal jelentkezők és a mentővel érkező esetek juthatnak be a kórházba. A Balassi Bálint úti portát hétfőtől megnyitják a gyalogosforgalom előtt.

Forrás: www.hatvanihirlap.hu

Nyitva lehetnek a templomok, de kötelező a kézfertőtlenítés a bejáratnál, a kilincseket és a padokat pedig rendszeresen fertőtlenítik.

A megyéspüspök módosította korábbi rendelkezését. Ennek fényében a Váci Egyházmegyében 2020. május 4., hétfőtől a következő rendelkezések lépnek érvénybe.

Nyitva lehetnek a templomok, de kötelező a kézfertőtlenítés a bejáratnál, a kilincseket és a padokat pedig rendszeresen fertőtlenítik. Szabadtéri szentmisét sehol sem lehet tartani. Az egyházmegye Pest megyén kívüli területein a templomban tarthatók szentmisék hétköznap és vasárnap a következő feltételekkel: padonként egy ember üljön, ne közvetlen egymás mögött üljenek, használjanak szájmaszkot, csak 65 év alattiak vehetnek részt rajta! Vasárnap orgonás mise tartható. Az áldoztatásnál is lehetőleg kerüljük a tömeges jelenlétet, tartsuk meg a 2 méter távolságot és a higiénés előírásokat.

Mind vasárnap, mind hétköznap a 65 év fölötti atyáknak nem kötelező nyilvános szentmisét tartani. Amennyiben mégis miséznek, ne áldoztassanak! Diakónus, akolitusok vagy alkalmilag megbízott áldoztatók áldoztassanak. A békeköszöntésnél a kézfogás továbbra sem lehetséges. Csak kézbe áldozás lehetséges (egy szín alatt). Áldoztatás előtt és után fertőtlenítse a kezét az áldoztató. Perselyezés csak a mise végén (kosárba, illetve akár a banki átutalás előnyben részesítése, ha lehetséges). Továbbra is érvényben van az MKPK március 17-én kelt rendelkezése, miszerint a vasárnapi szentmisén való részvétel kötelezettsége alól felmentést ad. Igeliturgiák ugyanilyen feltételek mellett tarthatók. Gyóntatás lehetséges, de nem gyóntatószékben, 2 méter távolság megtartásával. Az esküvőket lehetőség szerint tegyék át későbbi időpontra. Ha nem lehetséges, az óvintézkedések maximális megtartásával ünnepeljék. Keresztelés, amennyiben a kiszolgáltatása szükséges, úgy történjen szűk körben (szülők és keresztszülők jelenléte), betartva a higiéniai előírásokat. Háznál betegellátás csak halálveszély esetében megengedett. Temetéseknél továbbra is a szabadtéri ravatalozót részesítsük előnyben. Ahol nagyobb a járványveszély, a plébános a helyi viszonyokra való tekintettel további korlátozásokat vezethet be – adta hírül a Magyar Kurírban Marton Zsolt váci püspök.

Forrás: www.hatvanihirlap.hu

Hatvan Város Önkormányzata a veszélyhelyzetre való tekintettel továbbra sem tarthatja meg rendezvényeit, így a májusi programok is elmaradnak. A kormány március 12-én hirdette ki a különleges jogrendet, amely szerint létszámtól függetlenül tilos a zárt, és szabadtéri rendezvények, valamint gyűlések szervezése.

A városvezetésnek a hatvaniak egészsége legfontosabb, így amíg nem oldják fel a koronavírus járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzetet, az önkormányzati szervezésű rendezvények elmaradnak. Ennek értelmében a hagyományos muskátliosztás sem tartható meg, azonban – a lehetőségekhez mérten – a közterületek virágosítására továbbra is különös gondot fordítunk.

Fontos, hogy minden hatvani tartsa be az előírt szabályokat, és ebben a rendkívüli helyzetben is mindenki fegyelmezett maradjon! Aki teheti, maradjon otthon!

Az önkormányzat minden hatvani háztartásba tanúsítvánnyal ellátott, többször használható, mosható, vasalható egészségügyi szájmaszkot juttat el a következő hetekben. A kézbesítés csütörtökön kezdődik, egy héten 2000-2500 maszkot osztanak szét Óhatvan és Újhatvan területén párhuzamosan.

A hatvani önkormányzat a veszélyhelyzet kihirdetése óta mindent megtesz azért, hogy megvédje a hatvaniak egészségét.

A védekezés érdekében számos intézkedést hoztak meg az elmúlt hetekben, így például 18 millió forintos forrást biztosítottak a hatvani kórháznak, hogy megvásárolják azt a gépet, amellyel koronavírus teszteket tudnak elemezni. Továbbá igyekeznek könnyíteni azok munkáját, akik most a frontvonalban vannak, az egészségügyi és szociális dolgozók. – Semmi sem lehet fontosabb a hatvaniak egészségénél, nem feledhetjük, hogy felelősséggel tartozunk egymásért, amely ebben a nehéz időszakban még jobban felértékelődik. Már korábban felvettük a kapcsolatot egy szájmaszkokat gyártó céggel, hogy minden hatvani családot el tudjunk látni egy kiváló minőségű, mosható szájmaszkkal. Nem könnyű most nagy mennyiségben beszerezni ezekből a védőfelszerelésekből, hiszen óriási rá az igény. Azonban sikerült megállapodnunk, így minden hatvani háztartásba viszünk szájmaszkot. Ebben a hatvaniak intézhetik azokat az ügyeket, amelyek miatt elkerülhetetlen, hogy utcára menjenek – fogalmazott Horváth Richárd polgármester.

Hozzátette: ezek a maszkok orvosi használatra tervezett egészségügyi termékek, tanúsítvánnyal vannak ellátva, ötvenszer használhatóak, moshatóak és vasalhatóak.

A gyártó folyamatosan készíti és szállítja ezeket a speciális védőfelszereléseket. A kézbesítést a városban csütörtökön kezdik meg. – Négy hét alatt kapja meg minden háztartás a csomagokat. Ez azért van, mert a gyártó ennyi idő alatt tudja elkészíteni az általunk megrendelt mennyiséget. Egy héten 2000-2500 maszkot viszünk ki, Óhatvan és Újhatvan területén párhuzamosan történik majd a szétosztás. Minden hatvani háztartásba jut majd védőfelszerelés, kérem a hatvaniak türelmét, jutni fog mindenhová – közölte a városvezető.

Hozzátette: az óvintézkedések betartása továbbra is elengedhetetlen, most a legfontosabb, hogy aki teheti, maradjon otthon és tartsák be az előírt higiéniai szabályokat.

Forrás: www.hatvanihirlap.hu

Hétfőn Zacher Gábor sürgősségi szakorvos volt a Hatvan Tv Kommentár című műsorának vendége. A toxikológus főorvos részletesen beszélt a koronavírus-járvány helyi és országos helyzetéről, illetve több aktuális témában kifejtette véleményét.

Hetek óta a hatvani kórházban dolgozik Zacher Gábor, aki legutóbb a Hatvan Tv Kommentár című műsorában nyilatkozott a világjárvány aktuális helyzetéről.

A sürgősségi szakorvos pontos képet lát arról, hogy miként tartják be a hatvaniak a karantént. – Nem lehet elégszer hangsúlyozni a „Maradj otthon” kampány fontosságát. Épp a kórházból tartottam ide a stúdióba és láttam, hogy az egyik sarki bolt előtt egymáshoz közel hosszú sorban álltak az emberek. Úgy tűnik, hogy még mindig nehezen értjük meg, hogy ez a vírus nem ismer kegyelmet, egyáltalán nem bízhatja el magát senki, nem érdemes kockáztatni. El kell fogadni, hogy egyelőre nem lehet másképp lassítani a vírus terjedését csakis a személyes kontaktusok csökkentésével – jelentette ki Zacher Gábor.

A toxikológus főorvos hangsúlyozta azt is: a karantén valószínűleg még 2-3 hónapig is eltart, de biztosat jelenleg senki sem tud mondani, sok múlik most az emberek fegyelmezettségén. – A karantén élménye mindenkire másképp hat. Nagyon fontos ebben az időszakban a mentális felkészültség, tudatosabban kell élni ebben az időszakban. Sokat jelent, ha valaki minden napját pontosan előre megtervezi, órarendet épít fel, amihez aztán tartja magát. Jelenleg rengeteg ember küzd szorongással, különböző bizonytalanság-érzéssel. Ezek könnyen maga alá ránthatják azokat, akik egyébként is hajlamosak valamilyen függőségre. Ilyen körülmények között esténként könnyen lecsúszik egy-egy üveg rosé, de a nyugtatószerekhez is többen nyúlhatnak – fogalmazott a toxikológus főorvos.

Zacher Gábor a műsorban beszámolt arról is, hogy szabadidejében a Zagyva-parton szokott futni, szerinte a sport nagyon sok stresszt oldhat ezekben az időkben is, mindenkit mozgásra buzdít. Emellett kitért arra is, hogy a kórházban felelősségteljesen és felkészülten kezelik a járványügyet, egyelőre pozitív COVID-19-es fertőzött nincs az intézményben. A szakember kifejtette azt is, hogy nagyon hasznos az a PCR gép is, amelyet a hatvani önkormányzat vásárolt meg a kórháznak néhány héttel ezelőtt. – A berendezés segítségével gyorsan és hatékonyan el tudjuk különíteni azokat a betegeket, akiknél felmerül a koronavírus gyanú. Így biztonságosabbá válnak az egyéb kórházi kezelések, ellátások is. Leginkább akkor lesz ennek a gépnek nagy szerepe a mindennapokban, amikor a tömeges megbetegedések szintjére léptek az esetszámok – közölte Zacher Gábor.

A Kutyaszív állatmenhely segítséget nyújt a bajba jutott állattartóknak a világjárvány okozta nehézségek időszakában is. Ha valaki nem tud házi kedvencéről gondoskodni, elfogyott a kutyának szánt élelem, az állatvédők táppal, kenyérrel, konzervvel tudnak segíteni. Továbbá a karanténba került családok helyett szükség esetén elvégzik a négylábú kedvencek gondozását is.

A Kutyaszív Állatmentő Közhasznú Alapítvány a világjárvány időszakában sem tétlenkedik, az állatvédelem ezekben az időkben is kiemelten fontos.

Ingyenes ivartalanítási akciójuk folyamatosan zajlik, emellett lehetőségeikhez mérten a rászoruló, bajba jutott gazdáknak is segítenek. Az állatmenhely várja azok jelentkezését, akik valamilyen okból nem tudják házi kedvenceiket élelemmel ellátni; az állatvédők táppal, kenyérrel, kevés hússal és konzervvel, valamint kutyatartáshoz szükséges ápolási eszközökkel tudnak segíteni. Az adományokat az alapítvány munkatársai házhoz viszik. – Itt elsősorban azokra az állattartókra gondolunk, akik a közelmúltban elvesztették állásukat, nehéz anyagi helyzetbe kerültek és a házi kedvencük eltartása nehézséget okoz. Ilyen esetben keressék az alapítványt, semmiképp ne tegyék utcára az állatokat, mi igyekszünk segíteni – közölte Rudas Aranka, az alapítvány elnöke.

Továbbá, ha valaki karanténba vagy kórházi ellátásba kerül, emiatt pedig nem tudja gondozni házi kedvencét, az állatmenhely ideiglenesen a kutyát biztonságba helyezi, gondozását átveszi.

Ehhez azonban nagyon fontos, hogy az alapítvány munkatársai higiéniai szempontból biztosítva legyenek, hiszen a fertőzött gazda az állat bundáját, testét megérinthette, ami veszélyt jelenthet későbbiekben az állatvédőkre is. Ezeket az óvintézkedéseket a bejelentés után az alapítvány munkatársai megszervezik. Fontos hangsúlyozni, hogy a koronavírus állatokra nem jelent veszélyt, csupán a fertőzött emberek érintésétől kerülhet a vírus az állat testére.

Az állatmenhely a bejelentéseket a 06-20-248-0208 vagy 06 -30-7814 – 356 telefonszámon várja.

Forrás: www.hatvanihirlap.hu

A Kutyaszív Állatmentő Közhasznú Alapítvány ingyenes ivartalanítási akciót hirdet. A jelentkezéseket folyamatosan fogadják, a műtétek több helyszínen zajlanak.

Ivartalanítási akció zajlik a hatvani Kutyaszív Alapítványnál. Ha valaki nem tudja finanszírozni kutyusa ivartalanítási műtétjét, vagy gondot okoz a chip illetve veszettség elleni oltás kifizetése, most jelentkezhet az állatmenhely ingyenes programjához. Az alapítvány teljes egészében megtéríti a beavatkozások árát.

Jelentkezni a: 06-20-248-0208 vagy 06 -30-7814 – 356 telefonszámokon lehet.

Ezeken a számokon az alapítvány munkatársai részletes tájékoztatást adnak a további teendőkkel kapcsolatban. A műtétek több helyszínen zajlanak, ezt is kiválaszthatja a kutyatartó.

Az ivartalanítási akcióra minden hatvani vagy jászfényszarusi gazda jelentkezhet.

Bővebb információk az alábbi plakáton olvashatóak.

Forrás: www.hatvanihirlap.hu

Továbbra is ellátják a védőnői feladatokat, azonban a járvány terjedésének lassítása érdekében lehetőség van telefonos és online kapcsolattartásra is. A kötelező oltásokat megkapják a kisbabák.

Lehetőség nyílt az online és a telefonos kapcsolattartásra a védőnőkkel, hogy minél kevesebbre csökkentsék a személyes találkozások számát – erről is beszámolt Tóth Györgyné, a hatvani védőnői szolgálat vezetője a Hatvan TV Kommentár című műsorában. – Számos új lehetőséget vezettünk be, hogy ebben a nehéz időszakban is kismamák mellett tudjunk lenni, mégha ez személyesen nem is minden esetben valósul meg. Videóchaten, telefonon is tudunk beszélni, le lehet fotózni a gyermek köldökcsonkját, a bőrét, amiket a védőnő kép alapján is ellenőrizhet – fogalmazott. Hozzátette, továbbra is biztosítják a személyes találkozást, ha arra szükség van. A tanácsadót folyamatosan fertőtlenítik, a személyi higiéniára most különösen nagy figyelmet fordítanak. A várandósoknak a kötelező várandósgondozással kapcsolatos találkozóinak számát lecsökkentették, hat hét telik el két ellenőrzés között. Őket a kórház eljárásrendjéről is részletesen tájékoztatják, továbbra is megtörténnek a kötelező ultrahang vizsgálatok, valamint vérvételek, ezekben az esetekben a védőnők egyeztetnek a kórházzal.

A védőnői feladatok része, hogy otthon is meglátogassák az újszülötteket, erre is lehetőség van kiemelt esetekben. – Ezeknek a látogatásoknak és a tanácsadóiban történő kontrolloknak a számát is csökkentettük. Az újszülöttek alapméréseit az anyukák is el tudják végezni otthon, az idősebb kori, 3,4,5 éveseknek szóló eszközös vizsgálatokat pedig eltoltuk. Ezek, így például a hallásvizsgálat nem végezhetőek el otthon – mondta Tóth Györgyné. – A szülői kérdőíveket kiküldjük, telefonon átbeszéljük. Ebben a nehéz időszakban is mindenben az anyák és gyermekeik mellett állunk – fogalmazott.

A kötelező oltásokat is megkapják az újszülöttek, 18 hónapos korig a legkiemeltebbek, ezek elengedhetetlenek a gyermek megfelelő fejlődéséhez. A tanácsadót ebben az esetben is folyamatosan fertőtlenítik, és kijelölt időpontban érkezhetnek a szülők.

Tóth Györgyné azt tanácsolja a kismamáknak, hogy ne menjenek most közösségbe, szellőztessenek sokat, és mindig alaposan mossák meg a kezüket, otthon pedig érdemes fertőtleníteni. – A plüssöket most jobb egy kicsit mellőzni, a többi játékot pedig fertőtleníteni. Elég, ha a normál higiéniai szabályokat betartják – vélekedett. Végső tanácsként pedig azt mondta, mindenki próbáljon meg kiemelten odafigyelni ebben az időszakban a helyes táplálkozásra és a megfelelő folyadékbevitelre.

A Hatvani Mentőállomás több dolgozója is szolgálatot teljesít a megyeszékhelyen működő mintavételi egységeken. Az otthoni mintavételeket végzik el azoknál a koronavírusgyanús-betegeknél, akiknek a tüneteik alapján kórházi kezelés nem indokolt.

Ez az úgynevezett mintavételi egység hivatott az otthoni mintavételeket elvégezni azon koronavírusgyanús-betegeknél, akiknek a tüneteik alapján kórházi kezelés nem indokolt. Fontos tudni, hogy ez nem azonnali beavatkozást igénylő ellátást jelent, tehát nem azonnal fog megérkezni a mentő az adott címre. A mintavételt követően a betegek rövid időn belül értesítve lesznek a mintavétel eredményéről és a további intézkedésekről – adta hírül a Hatvani Mentőállomás.

Hétfőtől díjmentes lesz a közterületi parkolás Magyarországon – közölte Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap.
A koronavírus-járvány elleni védekezés egyik legfontosabb eszköze az emberek közötti biztonságos távolság fenntartása. Mivel zsúfolt tömegközlekedési járatokon ez nem vagy csak korlátozottan lehetséges, fontos, hogy aki tudja, használhassa a saját autóját – fogalmazott a kormányfő. Hozzátette: emiatt indokolt a közterületi parkolási díjak megszüntetése.

Orbán Viktor tájékoztatása szerint, a kormány vasárnap a helyzet megoldása érdekében rendeletet alkotott, amely a Magyar Közlönyben még a nap folyamán megjelenik. Ennek értelmében hétfőtől díjmentes lesz a közterületi parkolás Magyarországon – közölte a kormányfő.

A hatvani önkormányzat nevében házalnak hamis adománygyűjtők Hatvanban és környékén. Ilyen módon az önkormányzat nem kér adományokat. Vigyázat, csalók!

Több jelzés is érkezett a városvezetéshez, miszerint a hatvani önkormányzat nevében autókkal járják a várost, akik adománygyűjtésre hivatkozva kérnek pénzt. A hatvani önkormányzat felhívja a figyelmet, hogy munkatársai, képviselői és megbízottai sem gyűjtenek adományt házalva, Hatvanban és környékén. A városvezetés felháborítónak tartja, hogy egyesek visszaélnek a hatvaniak jóindulatával és ebben a nehéz helyzetben megpróbálják kihasználni az állampolgárok jóhiszeműségét. Az önkormányzat határozottan elítél minden ilyen cselekedetet. Hatvan polgármestere, Horváth Richárd az ügyben feljelentést tett.

– Ebben a kihívásokkal teli időszakban az összefogás lehet az egyetlen kulcs, hogy visszaszorítsuk a járványt. Éppen ezért óriási károkat okoznak azok, akik az emberek bizalmát használják ki, ezzel veszélybe sodorva a hatvaniak egymásba vetett hitét. Arra kérjük mindazokat, akiknél megjelennek a csalók, hogy azonnal értesítsék a rendőrséget – áll az önkormányzat közleményében.

A hatvani önkormányzat kizárólag a helyi Koronavírus Elleni Védekezési Alapba gyűjt támogatásokat a 10403538-49575051-56561111 számlaszámra. Vigyázzunk egymásra!

Forrás: https://hatvanihirlap.hu/csalok-keregetnek-az-onkormanyzat-neveben/

Az önkormányzat 20 db germicid lámpát vásárolt a koronavírus-járvány elleni küzdelem érdekében. A berendezéseket a város orvosi- és fogorvosi rendelőiben használják fertőtlenítés céljából.

Húsz darab germicid lámpát vásárolt a hatvani önkormányzat, melyeket a város házi-, gyermek- és fogorvosi rendelőibe helyeznek el. Ezek felszerelése már el is indult, így például a Bástya utcai rendelőben már felrakták őket a falra. A germicid lámpa speciális UV-C tartományú fényforrás, ami rövidhullámú ultraibolya sugárzással roncsolja a kórokozók DNS-ét, ionizálja az oxigént és ózon keletkezik, ami szintén fertőtlenítő hatású. Éppen ezért alkalmas arra, hogy zárt térben sterilizálja az eszközöket.

Lestyán Balázs alpolgármester elmondta: az önkormányzat a germicid lámpák beszerzésével a koronavírus-járvány terjedését igyekszik megfékezni. A cél, hogy az orvosi rendelőkben a szakemberek és a páciensek minél biztonságosabb körülmények között tartózkodjanak. A lámpákat éjszakánként fogják használni, hogy reggelre steril környezetben kezdődhessen meg a munka. Korábban az önkormányzat egy ózongenerátort is vásárolt a mentősök számára. Az az eszköz szintén fertőtlenítésre alkalmas.

Forrás: https://hatvanihirlap.hu/mar-szerelik-a-germicid-lampakat/

Horváth Richárd és Lestyán Balázs a háziorvosoknak, kórházi dolgozóknak, mentősöknek és a szociális szolgálat munkatársainak osztott szét több hónapra elegendő C-vitamint, hogy ezzel is segítsék munkájukat.

Több, mint 1 millió forint értékben, összesen 400 doboz C-vitamint ajánlott fel a Bioco gyár Hatvannak. Ezt a több doboznyi adományt Lestyán Balázs vette át a cég lőrinci telephelyéről. – Nagyon szépen köszönjük ezt a segítséget, hiszen ebben az időszakban kiemelten fontos, hogy karban tartsuk az immunrendszerünk. A vitaminokat pedig azoknak juttatjuk el, akik a járvány során a legnagyobb veszélynek vannak kitéve: az egészségügyi dolgozóknak – fogalmazott az alpolgármester.

Így Horváth Richárddal közösen felkeresték a hatvani háziorvosokat, hogy átadják számukra a vitaminokat. A Bástya utcai és a Bajcsy úti rendelőben is mindenki számára több hónapra elegendő készítményt hagytak a dolgozóknak. Ugyanígy vittek a szociális szolgálat munkatársainak is, akik a hétköznapokban nagy segítséget nyújtanak az idősek ellátásában, és kaptak a mentősök is, akik szintén fokozott veszélyben vannak. – Úgy gondoltuk, azoknak osztjuk szét, akik az első fronton küzdenek értünk, hatvaniakért. Köszönjük nekik azt az áldozatos és fáradhatatlan munkát, amit végeznek. Jó egészséget és kitartást kívánunk nekik! – mondta a polgármester.

A város vezetése a kórház számára is több doboznyi C-vitamint adott át, hogy ezzel is támogassa az ott dolgozókat. Az önkormányzat nemrégiben 18 millió forintot ajánlott fel a kórház számára, hogy abból koronavírus-gyorsteszteket és egy azt elemző gépet vásároljanak. Ez már meg is történt, a gépet múlt héten üzembe is helyezték az egészségügyi intézményben.

Forrás: https://hatvanihirlap.hu/2c-vitaminnal-segitik-az-egeszsegugyi-dolgozokat/

Kedd reggel megérkeztek a hatvani kórházba a koronavírus-gyorstesztek és az azokat tesztelő PCR gép. Ezt a beruházást a város által felajánlott 18 millió forintból finanszírozta az egészségügyi intézmény.
Már Hatvanban van az a gép, ami elemezni tudja a koronavírus-gyorsteszteket. Kedd reggel érkezett meg a kórházba. Ám nemcsak a gép, hanem több teszt is van már a városban, így hamarosan elindulhat a gyanús esetek tesztelése.

– Ez a berendezés rendkívül hasznos segítséget nyújt majd a koronavírus-járvány megfékezésében. Ilyen gép a hatvani kórházon kívül még a Honvéd Kórházban működik csupán, ezért kiemelten nagy segítség lesz ez a műszer a térségben a járvány elleni küzdelemben. A teszt eredménye a mintavétel után 70 perccel már rendelkezésünkre áll, ezért hatékonyan és gyorsan el tudjuk majd különíteni a COVID-19 vírussal fertőzötteket a gyanús esetektől. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy ezt a tesztet csakis azoknál fogjuk alkalmazni, akik súlyos tünetekkel jelentkeznek a sürgősségi betegellátásban. Akik enyhe tünetekkel rendelkeznek, ott elegendő lesz a lassabb teszt elvégzése is – részletezte Dr. Sarnyai Ákos, a hatvani kórház sürgősségi osztályának vezető főorvosa.

Hozzátette: továbbra is az lenne a legfontosabb, hogy a lakosság tartsa be a már kihirdetett előírásokat. Aki teheti, maradjon otthon, mossanak gyakran és alaposan kezet, és csökkentsék minimálisra a személyes érintkezéseket.

Az új berendezést és a hozzá tartozó teszteket abból a 18 millió forintból vásárolta meg a kórház, amit a hatvani önkormányzat ajánlott fel számukra még múlt pénteken. Ezenkívül a kórház folyamatosan kap a környező településekről is támogatásokat, így például Lőrinci három millió forintot ajánlott föl. Az így összegyűlt pénzből pedig további teszteket vesznek.

Forrás: https://hatvanihirlap.hu/888mar-hatvanban-is-tudnak-koronavirus-teszteket-vegezni/

A hatvani önkormányzat egy ózongenerátor megvásárlásával segíti a hatvani mentősök mindennapjait. A készülék a mentőautó és az állomás fertőtlenítésére alkalmas.

Egy ózongenerátorral gazdagodott a hatvani mentőállomás. Az önkormányzat anyagi támogatásával, a Hatvan és Vidéke Mentőallapítványon keresztül sikerült megvásárolni egy ilyen fertőtlenítő készüléket. Ez egy teljesen veszélymentes és vegyszermentes fertőtlenítést biztosít a mentősök számára. Minden gombát, penészt és atkát elpusztít egy kezeléssel. Elsősorban a mentőautó fertőtlenítése során vesszük hasznát, hiszen mindent csiramentessé tesz, anélkül, hogy kárt tenne az orvostechnikai eszközökben. Mindent lefertőtlenít, legyen az kárpit, ruha vagy valamilyen eszköz. Összesen 20-25 perc alatt elvégzi a munkát. Nagyon fontos most a fertőtlenítés saját magunk és a betegeink védelmében is – fogalmazott Szabó László, a mentőállomás vezetője. Mindemellett az állomás többi helyiségében is nagy hasznát veszik majd, így akár a hálóban, nappaliban, fürdőben, de még a garázsban is tudnak vele szakszerűen és gyorsan fertőtleníteni.

– A mentősök jelezték felénk, hogy szükségük lenne egy ózongenerátorra, mivel ezzel a készülékkel könnyebben és legfőképpen gyorsabban tudnák fertőtleníteni az eszközeiket. Éppen ezért arról döntöttünk, hogy vásárolunk nekik egy ilyen készüléket. Kiemelten fontos az egészségügyi dolgozók munkája, hiszen ők az első sorban harcolnak a vírussal szemben. Azon dolgozunk, hogy amiben csak tudunk, támogassuk őket – jelentette ki Horváth Richárd polgármester.

Forrás: https://hatvanihirlap.hu/ozongeneratorral-segitik-a-mentosok-munkajat/

Egyre többen jelentkeznek, hogy segítenék a várost ebben az időszakban, ezért létrehozták a Koronavírus Elleni Védekezési Alapot. Így, aki szeretne, anyagilag is tudja támogatni a járvány elleni harcot.

Már korábban beszámoltunk arról, hogy Horváth Richárd a közösségi oldalán írt arról: milyen sok hatvani jelentkezik nála, hogy segítené a koronavírus elleni harcot. Többen ajánlották fel szolgáltatásukat, hogy maszkokat varrnak, mások a teherautójukat bocsájtanák a város rendelkezésére, és sokan pénzzel támogatnák a küzdelmet. Most a polgármester arról írt, hogy éppen ezért létrehozták a Koronavírus Elleni Védekezési Alapot, így aki anyagilag segítene, ezen a módon teheti meg. Az összeget a szociális szolgálat megerősítésére és a hatékony védekezés érdekében használják fel.

Koronavírus Elleni Védekezési Alap
számlaszám: 10403538-49575051-56561111

Aki pedig más módon segítené a munkát, az a polgarmester@hatvan.hu e-mail címen jelentkezzen.

Forrás: https://hatvanihirlap.hu/anyagilag-is-lehet-tamogatni-a-koronavirus-elleni-kuzdelmet/?fbclid=IwAR0oHZ3Em_nHl-Ol2CgdIpqEtst-om0KhUNg0jyD4iQI_NEV9OygS3Faj84

Bevásárolnak, postára mennek és gyógyszereket is kiváltanak a szociális szolgálat munkatársai azoknak az időseknek, akik már elmúltak 70 évesek, segítségre szorulnak, és vállalják, hogy nem mozdulnak ki otthonról.

A hatvani Szociális, Gyermekjóléti és Egészségügyi Szolgálat munkatársai továbbra is kijárnak az idősekhez, az étkeztetésük is folyamatos, a Támogató Szolgálat pedig az eddig megszokottak szerint gondozza ellátottjait.

A koronavírus-járvány ideje alatt pedig további szolgáltatásokkal segítenek az időseknek. Ha vállalják, hogy nem mozdulnak ki otthonról, akkor bevásárolnak, gyógyszert váltanak ki és a postára is elmennek helyettük. – Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy ez akkor működik megfelelően, ha valóban nem hagyják el lakóhelyüket. Arra kérünk mindenkit, hogy tartsák be az utasításokat – mondta Semperger Katalin, a Szociális, Gyermekjóléti és Egészségügyi Szolgálat vezetője.

A szociális szolgálatnál jelentkezhetnek azok a 70 év feletti idősek, akik segítségre szorulnak.

Egész nap hívható: 06706386645

Hétfőtől péntekig, 09:00-14:00 hívható: 0637340515


A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) Nemzeti Biztonsági Laboratóriumában sikeresen izolálták a koronavírust, Magyarországon először – jelentette be az országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília hangsúlyozta: ezzel lehetőség nyílik a magyarországi vakcinafejlesztésre és új vírusellenes terápiák kipróbálására. A kórokozót Kiss Zoltán virológus vezetésével sikerült izolálni, a vírust hazai és külföldi kutatók számára élő és nem élő változatban is rendelkezésre bocsátják.
Az izoláció a vírus működésének jobb megismerésére is lehetőséget ad – mutatott rá.
Felidézte: kutatóik nagy tapasztalatokkal rendelkeznek a jelenlegi vírus korábbi elődeiről is. Elkezdtek tesztelni egy vírusellenes szert is – mondta.
Minden erőnkkel és tudásunkkal annak a kutatócsoportnak a rendelkezésére állunk, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök a napokban felállított – fogalmazott.
Újságírói kérdésre válaszolva elmondta: nehéz megválaszolni mikor lehet ebből a sikerből védőoltatás, ezt a kutatók jobban tudják, egy új védőoltás kifejlesztése sokszor egy-két évig is eltarthat, de ez a siker óriási előrelépést jelent.
Forrás: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/orszagos-tisztifoorvos-sikeresen-izolaltak-az-nnk-laborjaban-koronavirust

További intézkedéseket hoztak Hatvanban, így március 17-től bezár az összes kulturális intézmény, a lengyel piac, és nem nyitják meg a Munkácsy-kiállítást.

Múlt héten már több olyan döntés született a városban, amik mind arról szóltak, hogyan fékezzék és akadályozzák meg a vírus terjedését. Az önkormányzat folyamatosan figyelemmel kísérik az operatív törzs ajánlásait. Szombaton arról döntöttek, hogy nem csak az iskolák, hanem a bölcsődék és az óvodák zárva lesznek, valamint arról is, hogy miként működik tovább a közétkeztetés a városban.

Ma további korlátozásokat vezettek be: a Markovits Kálmán Uszodát, a lengyel piacot bezárják, a Munkácsy-kiállítást pedig határozatlan időre felfüggesztik – jelentette be hétfőn Horváth Richárd. Utóbbival kapcsolatban megkezdték a tárgyalásokat arról, hogy tovább maradhassanak a képek Hatvanban. Emellett a kulturális intézmények is zárva lesznek keddtől. A legfontosabb a hatvaniak biztonsága. Ennek érdekében hoztuk meg ezeket a döntéseket. Megvédjük a hatvaniakat és megvédjük ezt a várost – fogalmazott a polgármester. Ugyanakkor a belvárosi zöldségpiac nyitva marad, mivel az az alapvető ellátáshoz nélkülözhetetlen. A város vezetése folyamatosan vizsgálja, hogy milyen hatásai vannak a járványnak a településre nézve és alkalmazkodnak a kialakult helyzethez.

Leszögezte: Hatvanban jelenleg nincs koronavírusos beteg. Szerinte kiemelten fontos, hogy mindenki tartsa be azokat az ajánlásokat, amiket a szakemberek mondanak, nyugodtan és fegyelmezetten kell gondolkodni és cselekedni, hiszen a járvány megfékezése ezen múlik.
Forrás: hatvanihirlap.hu

Az Országos Orvosi Ügyelet Nonprofit Kft. arra kéri a betegeket, csak indokolt esetben keressék az ügyeletet.

Az Országos Orvosi Ügyelet Nonprofit Kft. közleményében tudatta, hogy március 16-tól csak a valóban sürgősségi eseteket látja el (életveszélyes állapotok, ellátás elmaradásával tartós egészségkárosodást okozó megbetegedések- Ütésszerű fejfájás, homályos látás, kettőslátás, végtag gyengeség, mellkasi fájdalom, fulladás influenza-szerű tünetek nélkül, véres vizelet. Hasi fájdalom. Széklet kimaradás legalább 3 nap, ezzel egyidejű hányás, sárgaság. Házilag nem csökkenthető vérnyomás. Fülfájás).

Arra kérik a betegeket, hogy panasz esetén hívják a 06/30-522-38-71 telefonszámot, melyen keresztül ápoló kollégánk felveszi panaszait, szükség esetén orvosi ellátást, és/vagy tájékoztatást nyújt a további teendők vonatkozásában.
Forrás: hatvanihirlap.hu

A kormány felhívása az idősekhez és családtagjaikhoz.
A koronavírus-járvány az idősekre jelenti a legnagyobb veszélyt – írja a koronaviros.gov.hu. Ezért arra kérnek mindenkit, hogy fogadjanak meg néhány fontos tanácsot, amivel jelentősen csökkenthető a fertőzés veszélye.

Ø Kerüljék azokat a helyeket, ahol sokan vannak, különösen a zárt tereket, a csoportos rendezvényeket, és lehetőség szerint a tömegközlekedést!

Ø Kerüljék az érintkezést lázas betegekkel, vagy olyan hozzátartozóval, aki köhög, tüsszög, lázas!

Ø Gyakran és alaposan mossanak kezet, szappannal és vízzel!

Ø Kerüljék a puszit, az ölelést, és a kézfogást!

Ø Szellőztessenek gyakran!

Ø Egyenek sok gyümölcsöt, zöldséget és vitamindús ételeket!

Ø Ha tüneteik vannak (például láz, szárazköhögés, izomfájdalom), akkor ne személyesen menjenek a házirorvoshoz, hanem telefonon hívják a háziorvosukat!
Fontos, hogy a családtagok is most jobban figyeljenek az idős hozzátartozóikra!

Ha pl. valamely családtag (unoka, gyerek) a közelmúltban külföldi fertőzött területen járt vagy előfordulhat, hogy valaki olyannal érintkezett, aki fertőzött, most lehetőség szerint kerülje az érintkezést idősebb szüleivel, nagyszüleivel!

Vigyázzunk egymásra! Vigyázzunk az idősekre!
Forrás: hatvanihirlap.hu

Védőeszközöket kapnak a munkájukból kifolyólag veszélyeztetettebb postai munkatársak a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozása miatt. A Magyar Posta Zrt. vezetése számára elsődleges dolgozóinak védelme és a postai szolgáltatások folyamatos biztosítása, ezért több intézkedésről is döntött a hétvégén.

Arcmaszkot és gumikesztyűt kapott hétfő reggel minden olyan postai dolgozó, akinek közvetlen ügyfélkapcsolata van. A Magyar Posta számára a legfontosabb a munkavállalói egészségének és biztonságának védelme, ezért rendelte el a kézfertőtlenítők használata és a fokozott takarítás után védőfelszerelések kiosztását és alkalmazását. A maszkokat a kézbesítők, a postai ügyintézők és a csomagkézbesítők kapják. A kiosztott védőfelszerelések utánpótlása folyamatos lesz.

A koronavírus-járvány terjedésének megakadályozása érdekében március 16-tól a várakozásra is új szabályokat hoztunk, hasonlóan a gyógyszertárakhoz. Eszerint egyszerre csak annyi ügyfél tartózkodhat az ügyféltérben, ahány kiszolgáló pult működik, a többi várakozót kérjük, hogy a bejárat előtt várjon, egymástól javasoltan kb. 1 méterre. Az új várakozási rend nemcsak a postai dolgozók, hanem az ügyfelek egészségét és biztonságát is szolgálja, ezért kérjük ügyfeleink megértését.

A küldemények kézbesítése, valamint a postai kifizetések, például a nyugdíj és a családtámogatások, kézbesítése folyamatos. Amennyiben a postai szolgáltatásokat illetően a veszélyhelyzetre való tekintettel további változtatások szükségesek, arról időben tájékoztatást adunk ügyfeleink részére.
Forrás: hatvanihirlap.hu

Hatvani Közétkeztetési Kft., a jelenlegi helyzetben is biztosítja a meleg ételt.

A koronavírus járvány terjedése miatt kialakult veszélyhelyzet alatt életbe lépett digitális tanrend miatt a tanulók nem látogathatják az oktatási intézményeket.  Az önkormányzat döntése alapján március 16-tól határozatlan időre rendkívüli szünetet tartanak a hatvani bölcsődékben és óvodákban. A város közétkeztetését biztosító Hatvani Közétkeztetési Kft., a nevelési és oktatási intézményekben felügyeleti rendszerben tartózkodó gyermekek étkezését az adott helyen biztosítja.

Amennyiben a szociális ellátásra jogosultak körében igény mutatkozik meleg étkezés igénybevételére, a nyári gyakorlatnak megfelelően szolgáltatási, átvételi pontokon biztosítjuk a szolgáltatást.
2020. március 16-tól, az előre megrendelt ételt, 11.30 – 12.30 közötti időpontban tudják átvenni az érintettek az alábbi tálalókonyháinkon.

Átvételi pontok:

Hatvani Szent István Általános Iskola tálaló, Bajcsy-Zsilinszky. út 8.

Kodály Zoltán Általános Iskola főzőkonyha, Géza fejedelem utca 2.

Az ételeket előre kiadagolva egyszer használatos dobozokban biztosítják.

Arra kérik a szülőket, hogy a tálalóegységekbe ne lépjenek be!

A további időszakra az étkezési ellátás igénylését a megszokott módon, az intézményeken keresztül, valamint Hatvan Város Önkormányzatának szociális osztályán lehet jelezni – adta hírül a Hatvani Közétkeztetési Kft.

Telefonon és e-mailen, valamint korlátozott számban, személyesen lehet intézni az ügyeket a hivatali ügyfélszolgálaton.

A Hatvani Polgármesteri Hivatal valamennyi szervezeti egységénél – kivéve az Ügyfélszolgálatot és az Újhatvani Ügyfélszolgálati Irodát – az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése, illetve következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében március 16-tól határozatlan ideig a személyes ügyfélfogadás szünetel – tájékoztatott Kovács Éva jegyző. Telefonon és e-mailen továbbra is lehet ügyeket intézni.

A polgármesteri hivatalban, az ügyfélszolgálaton pedig csak annyi ügyfelet fogadnak egyszerre, ahány ügyintéző bent van. Az ügyfélfogadási idő is változik: hétköznaponként 8 órától 12 óráig vannak nyitva.

Az anyakönyvi ügyek intézése továbbra is az anyakönyvvezetői irodában történik az ügyfélszolgálat fenti ügyfélfogadási rendjének megfelelően. Az Újhatvani Ügyfélszolgálati Irodán az ügyfélfogadás az eredeti rendnek megfelelően történik azzal, hogy az iroda helyiségében egyszerre csak egy ügyfél tartózkodhat.

Holnaptól újabb szigorítások lépnek életbe a hatvani kórházban.

A koronavírus járványra való tekintettel az Albert Schweitzer Kórházban a Koronavirus Operatív Testület döntése szerint 03.17-től az alábbi korlátozások lépnek életbe. Az elektív, egynapos és ambuláns műtétek a járvány idejére felfüggesztésre kerülnek. A már előjegyzett betegeknél sem végzik el. Kizárólag sürgős műtétek kerülnek elvégzésre. A járóbeteg szakrendelőben csak és kizárólag halasztást nem tűrő ellátás vehető igénybe.

A szülészet- nőgyógyászati UH vizsgálatok közül csak a terhesgondozás keretében szükséges UH és NST vizsgálatok kerülnek elvégzésre. Mindkét járóbeteg szakrendelőben bevezetik az egykapus beléptetést és az előzetes triage-t, melynek keretében non-kontakt hőmérővel ellenőrzik a hőmérsékletet. A járóbeteg rehabilitációs központ valamennyi szolgáltatása felfüggesztésre kerül a járvány teljes idejére a központi laboratóriumban csak a sürgős laborvizsgálatokat végzik el.

A képalkotó diagnosztikai vizsgálatokra érkező betegeket csak a vizsgálati időpont előtt 5 perccel lesz lehetőség beengedni. Az Egészségfejlesztési Iroda valamennyi programja felfüggesztésre kerül. Az aszódi járóbeteg szakrendelőben csak sürgős laboratóriumi vizsgálatot végeznek, minden más szakrendelés szünetel.

Az iskolák mintájára, Hatvanban sem lesznek nyitva hétfőtől a bölcsődék és az óvodák a koronavírus miatt.

Hétfőtől határozatlan időre rendkívüli szünetet tartanak a hatvani bölcsődékben és az óvodákban – jelentette be közösségi oldalán szombaton Horváth Richárd.

Így a városban az általános és a középiskolákhoz hasonlóan ezek az intézmények is zárva lesznek, a nevelőtestület ez idő alatt is az intézményben tartózkodik majd.  A polgármester arról is tájékoztatott, hogy kiemelten indokolt esetben gyermekfelügyeletet tartanak a városban.

– Továbbra is mindent megteszünk azért, hogy megvédjük a hatvaniak egészségét. Ennek érdekében, ha kell szigorú döntéseket hozunk. Ugyanakkor közös felelősségünk, hogy elkerüljük a járványt! Kérek mindenkit, hogy fegyelmezetten tartsa be az óvintézkedéseket és a védekezést szolgáló határozatokat! Csak összefogással győzhetünk a járvánnyal szemben! Mi hatvaniak képesek vagyunk rá! Mindenkitől felelősségteljes hozzáállást, türelmet, kitartást és higgadtságot kérek – fogalmazott Horváth Richárd.

A miniszterelnök pénteken azt közölte: hétfőtől bezárnak az oktatási intézmények. Egy új, digitális munkarend lép életbe így az oktatás a tantermeken kívül zajlik majd. Az óvodákról és a bölcsődékről nem beszélt. A napokban kihirdetett rendkívüli helyzet miatt az önkormányzat nem dönthetett róluk, de szombaton az operatív törzs bejelentette, hogy ismét az önkormányzatok hozhatják meg ezeket a döntéseket. Hatvanban azonnal összeültek tanácskozni, és az intézményvezetőkkel közösen arra jutottak, hogy hétfőtől határozatlan időre rendkívüli szünetet rendelnek el a bölcsődékben és az óvodákban is.

Az iskolák mintájára, Hatvanban sem lesznek nyitva hétfőtől a bölcsődék és az óvodák a koronavírus miatt.

Hétfőtől határozatlan időre rendkívüli szünetet tartanak a hatvani bölcsődékben és az óvodákban – jelentette be közösségi oldalán szombaton Horváth Richárd.

Így a városban az általános és a középiskolákhoz hasonlóan ezek az intézmények is zárva lesznek, a nevelőtestület ez idő alatt is az intézményben tartózkodik majd. A polgármester arról is tájékoztatott, hogy kiemelten indokolt esetben gyermekfelügyeletet tartanak a városban.
– Továbbra is mindent megteszünk azért, hogy megvédjük a hatvaniak egészségét. Ennek érdekében, ha kell szigorú döntéseket hozunk. Ugyanakkor közös felelősségünk, hogy elkerüljük a járványt! Kérek mindenkit, hogy fegyelmezetten tartsa be az óvintézkedéseket és a védekezést szolgáló határozatokat! Csak összefogással győzhetünk a járvánnyal szemben! Mi hatvaniak képesek vagyunk rá! Mindenkitől felelősségteljes hozzáállást, türelmet, kitartást és higgadtságot kérek – fogalmazott Horváth Richárd.

A miniszterelnök pénteken azt közölte: hétfőtől bezárnak az oktatási intézmények. Egy új, digitális munkarend lép életbe így az oktatás a tantermeken kívül zajlik majd. Az óvodákról és a bölcsődékről nem beszélt. A napokban kihirdetett rendkívüli helyzet miatt az önkormányzat nem dönthetett róluk, de szombaton az operatív törzs bejelentette, hogy ismét az önkormányzatok hozhatják meg ezeket a döntéseket. Hatvanban azonnal összeültek tanácskozni, és az intézményvezetőkkel közösen arra jutottak, hogy hétfőtől határozatlan időre rendkívüli szünetet rendelnek el a bölcsődékben és az óvodákban is. Forrás: hatvanihirlap.hu

A gyermekorvosok a központilag meghatározott utasításokat követik. Erre szeretnék a családok figyelmét is felhívni. Eszerint a legfontosabbak:

1. Ha Ön gyermekével, vagy nélküle, olyan helyen járt, ahol koronavírus okozta (rövidítve: COVID-19) eseteket jelentettek, DE tünetmentes, nem szükséges semmilyen külön óvintézkedést tennie, élheti mindennapjait.

2. Ha az Ön gyermeke az 1. pont szerint tünetmentes, mielőtt visszatérne a közösségbe, kérjük, hogy nyilatkozzon állapotáról az óvodában, iskolában. Ha a bölcsőde, óvoda vagy iskola, a járvány megelőzése céljából saját hatáskörében úgy rendelkezik vagy a szülőket arra kéri, hogy az esetleges betegség lappangási ideje alatt a diák maradjon otthon, akkor javasoljuk a tanács megfogadását! Amennyiben ez idő alatt a gyermeknél bármilyen panasz fellép, akkor kérjük, TELEFONON haladéktalanul értesítse háziorvosát!

3. Ha Ön gyermekével, vagy nélküle közvetlen kapcsolatba került olyan emberrel, akinél igazolódott a COVID-19, DE tünetmentes, haladéktalanul tájékoztassa TELEFONON házi gyermekorvosát, kövesse utasítását és MARADJON OTTHON!

4. Ha Ön gyermekével, vagy nélküle, olyan helyen járt, ahol koronavírus eseteket jelentettek, vagy, amennyiben Ön közvetlenül kapcsolatba került olyan emberrel, akinél igazolódott a COVID-19, ÉS influenzaszerű tünetei, különösképp láz, köhögés, nehezített légzés léptek fel,haladéktalanul tájékoztassa TELEFONON házi gyermekorvosát, kövesse utasítását és MARADJON OTTHON!

5. A COVID-19 fertőzés által aktuálisan érintett területekről a következő oldalakon tájékozódhat: www.nnk.gov.hu illetve https://www.ecdc.europa.eu/en/cases-2019-ncov-eueea.

6. Ha nem járt COVID-19 által érintett területen és nem találkozott igazolt COVID-19 beteggel, de gyermekének lázzal, köhögéssel, megfázással járó megbetegedése zajlik, TARTSA OTTHON, NE engedje bölcsődébe, óvodába, iskolába, míg teljesen meg nem gyógyul.

7. Amennyiben bizonytalan, hogy gyermeke vajon megfertőződött-e COVID-19 vírussal, NE VIGYE házi gyermekorvosa rendelésére, NE VIGYE gyermekorvosi ügyeletre, hanem hívja fel telefonon házi gyermekorvosát, vagy a zöld számok valamelyikét: 06-80/277-455, 06-80/277-456!

Zöldülő város

Kedvezmények

Hírek, Információk

HATVANI HACS

Kalandbringa