Menu

Idén is keresik a legszebb hatvani konyhakerteket


2021. június 15-ig van lehetősége jelentkezni azoknak, akik szeretnének részt venni „A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei versenyen. Idén is több kategóriában indulhatnak a versenyzők.

Sári Kovács Szilvia ötletgazda-programigazgató, Karcag város alpolgármestere által létrehozott „A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei országos programhoz csatlakozva Hatvan Város Önkormányzata az idei évben is meghirdeti „A legszebb konyhakertek” programot.

A program célja: elismerni a kertművelők munkáját és ezzel ösztönözni a lakosságot arra, hogy saját, rokonai, vagy barátai udvarán, kertjében alakítson ki konyhakertet, gondozza azt, termesszen benne maga és családja számára minél több konyhakerti növényt, zöldséget, fűszer,- gyógynövényeket, gyümölcsöt.

Az év témája: „Szorgalom, kitartás, hűség!”

A programban történő részvétel feltételei:

 • konyhakerti növényeket/gyümölcsöket termeszt saját, vagy bérelt földterületen.

Nevezési kategóriák:

 • Balkon: erkélyen kialakított
 • Mini: 50 m2 alatt
 • Normál: 50 m2 felett
 • Zártkert 1. Zöldséges
 • Zártkert 2. Gyümölcsös
 • Zártkert 3. Vegyes (zöldség és gyümölcs)
 • Közösségi: csoportok, óvodák, iskolák, szervezetek által megművelt kertek

Jelentkezés határideje és módja:

A jelentkezési lapot 2021. június 15-ig lehet benyújtani a Hatvani Polgármesteri Hivatalba elektronikus úton a muszakiiroda@hatvan.hu e-mail címre vagy postai úton a 3001 Hatvan, Pf.: 26. levelezési címre vagy személyesen a Hatvani Polgármesteri Hivatal Ügyfélszolgálatán.

A jelentkezési lapot ITT lehet letölteni.

Jelentkezhet: a balkon, kert, udvar, telek, földterület tulajdonosa, vagy annak megművelője.

Elvárások és a bírálat szempontjai:

 1. A kertben minimum 5, az erkélyen/balkonon 5 edényben elhelyezett, 3 különböző konyhakerti növény termesztése történjen.
 2. A növények megválasztása szabadon lehetséges, mindenki igényének megfelelően.
 3. A megművelt terület legyen ötletesen kialakított, szép, megfelelően gondozott, gyommentes és
 4. A kert rendezett környezetben helyezkedjen el.
 5. A megtermelt zöldségek/gyümölcsök minősége megfelelő legyen.
 6. Vegyszerhasználat esetén kötelező a naprakészen, szabályosan vezetett Permetezési napló
 7. Előnyt élvez az öko/bio módszerek alkalmazása, madárbarát kert kialakítása (van benne madáretető, –itató, és –odú), ha a kertben minél több féle fűszer és gyógynövény található, a kertet több generáció műveli, és a kertművelő minél több talajkímélő művelési, védekezési, vízgazdálkodási módszereket alkalmaz, minél több tájjellegű, régi, saját megőrzésű fajtákat tart kertjében!
 8. 2021-ben is él a tavalyi kiemelt téma, tehát előny, ha a kert minél sokszínűbb, azaz minél több fajta növény (virág, fa, cserje) és élőlény (rovar, madár, hüllő, kétéltű, emlősállat) kap helyet a kertben.

Díjazás: Kategóriánként az első három helyezés

Országos díjazás: a programhoz kapcsolódó „Magyarország legszebb konyhakertje” díjra történő jelölésre minden kategória első helyezettje lesz jogosult a helyi zsűri ajánlása alapján.

Országos díj – Györfi Sándor Kossuth díjas szobrász, Magyarország érdemes művésze által készített bronz kisplasztika és egy Elismerő Oklevél, melyet az Országos Eredményhirdetésen ünnepélyes keretek között várhatóan Dr. Nagy István agrárminiszter úr ad át Sári Kovács Szilvia ötletgazda – programigazgatóval.

Zöldülő város

Kedvezmények

Hírek, Információk

HATVANI HACS

Kalandbringa

Értékpapírszámla

Start-értékpapírszámla