Menu

TURISZTIKAI KÍNÁLAT

Kedves Látogató!

Az utóbbi néhány évben teljesen újjáépült városra igencsak rácsodálkozhat, aki régen járt erre. Ismét régi pompájában látható a Grassalkovich-kastély, amely a Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeumnak ad otthont.

Átalakulva, megújulva várja látogatóit a Hatvany Lajos Múzeum állandó és időszaki kiállításaival, valamint különleges serfőzdéjével. Megidézve a korabeli hangulatot, invitálva a betérőket a serfőzés megtekintésére, a frissen csapolt sör megízlelésére.

Látványosan megújult a város főtere, a Kossuth tér is. A köztéri szobrok, műalkotások, a világító szökőkút és a gyerekzsivajtól hangos játszótér teszik különlegessé a belváros hangulatát.
A Szúnyog-szigeten található Hatvani Vadaspark különösen népszerű, látogatottsága folyamatosan emelkedik.
A Zagyva-liget és a Népkert is számos kikapcsolódási lehetőséget biztosít. A két városrészt összekötő, 2015-ben átadott Meszlényi híd újabb jelképe településünknek.

Folyamatosan fejlesztjük a Hatvani Termálvizes Strandfürdőt, megfelelve a látogatók igényeinek.
Hatvan fekvése, közlekedési csomópontként betöltött szerepe meghatározó a térség gazdasági és kulturális életében is.
Bízom benne, hogy az itt élők és a hozzánk látogatók számára is kedvcsináló lesz ez a séta, élvezzék a megújult város kínálta látnivalókat, programokat.

Horváth Richárd

polgármester

Hatvan város történelme

Városunk nevével először 1235-ben találkozhatunk “Hatuin”, “Hotwin”, majd 1264-ben “Hotwan”, 1284-ben “Hotuon”, később “Hothuon” és “Hothwon” névírással, 1444 körül pedig “Nagyhatvan (Naghathwan)” néven. Minden valószínűség szerint egy előkelő birtokos személy nevét őrzi.

A 14-16. században a (Nagy) Hatvan-család a földesúr. A Nagy és Kis-Hatvan elnevezéssel a 15. században keletkezett oklevelekben találkozhatunk.

Az 1840-es évek elején itt járt Frederic Le Play francia nemzetgazdasági író, aki részletes leírását adja egy magyar jobbágycsalád életének.

1848-ban itt is megszűnik a jobbágyság, és 1853-1863 között befejeződik az úrbéri birtokrészeknek az azokat művelő jobbágyok, illetve utódaik részére történő átadása. 1849. január 20-án Schultzig Ferenc, majd április l-jén Schlick császári tábornok csapatai szállják meg Hatvant, de másnap a Gáspár András ezredes által vezényelt VII. honvéd hadtest nemcsak visszaverte az osztrákokat, hanem rohammal a várost is bevette. Ez volt a Görgey vezette tavaszi hadjárat első sikeres csatája.

 

A bronzkori leletek

Hatvan és a vasút

Várostörténeti szempontból említésre méltó, hogy 1867. április 2-án – 18 évvel a hatvani csata után – megnyílik a Budapest-Józsefváros-Hatvan közötti 68 km-es vasútvonal, majd május 19-én innen Salgótarjánig, 1870. január 9-én Miskolcig, 1873. március 10-én pedig Szolnokig egy-egy újabb vonal nyílik.

1922-ben javaslat hangzott el, hogy Hatvan nyerje el a „rendezett tanácsú város” rangját. Ehhez azonban hiányoztak a feltételek, nem kedvezett az általános bel- és külpolitikai helyzet sem. A II. világháború mind a kereskedelmi, mind az ipari életre, a város egész közhangulatára rányomta bélyegét. Nyomasztólag hatott a katonaköteles lakosság újabb és újabb behívása, a zsidók gettóba zárása és elhurcolása, a közellátás bizonytalansága stb. Mindezt betetőzte a pályaudvar és környékének 1944. szeptember 20-án bekövetkezett bombázása, amikor nem csupán a MÁV épületei, műszaki berendezései szenvedtek súlyos, szinte helyrehozhatatlannak látszó károkat, de mintegy 4-500 ember is a telitalálatot kapott óvóhelyeken és az összeomló házak alatt lelte halálát.

 

(forrás: Hatvani Lexikon)

Múzeum és Serfőzde

A Hatvany Lajos Múzeum a Grassalkovich Antal által építtetett Serfőzőházban található. A múzeum 2014-ben teljesen újjászületett, elnyerve mostani formáját. A régészeti anyagából kiemelkedőek a kora bronzkorhoz köthető hatvani kultúra leletei, jelentős a néprajzi gyűjteménye, Lesznai Anna életmű kiállítás látható és megtalálhatók itt Moholy-Nagy László, Oscar Kokoschka, Korniss Dezső, Kondor Béla, Lakner László, Deim Pál, Keserü Ilona, Maurer Dóra művei is.

Az intézmény része a kézműves sörfőzde, melynek alapjául a 18. században az épületben működött üzem szolgált.

Az éjszaka fényei

Új arcát mutatja a város éjszaka. A fények sejtelmes színekben pompázóvá öltöztetik a tereket, utcákat, épületeket. Érdekes, izgalmas a városi éjszakai miliő. A nappali fényekben alig észrevehető részletek láthatóbbá válnak akár kerékpárral is.

A kastélymúzeum

A Grassalkovich-kastély Hatvan szívében helyezkedik el. Grassalkovich Antal építtette 1754-ben, későbbi birtokosa a Hatvany Deutsch család volt.

Az állami és uniós támogatással megvalósított legutóbbi felújítás tette lehetővé a Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum létrehozását, mely interaktív eszközökkel felszerelt tárlategyüttes és oktatási központ is. A park is újjászületett. A kastély így egész napos, színvonalas családi programokat nyújt kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

A megújult Hatvan

A történelmi városközpont bővelkedik műemlékekben. A városháza néhány fala az 1170-es években épült premontrei kolostor része volt. A katolikus templom és a plébánia a XVIII. századtól áll.

A főteret teljesen felújította a város, az épületekkel együtt. Olyan hellyé vált, ahova érdemes bármikor eljönni, mert mindig történik valami.

Cukrászda, sörfőzde, játszótér, hangulatos park várja a városlakókat és az idelátogatókat. A főtéri és a közeli intézményekben folyamatosak a programok. Hatvan vendégszerető, élhető, virágos város!

A főtér környéke is megér egy sétát. A Meszlényi híd és a hozzá tartozó együttes építészeti unikum, több díjat nyert. Kerékpárral is barangolható, akárcsak a Zagyvaparti kalandpark.

A buszállomás nemcsak az utazók számára élmény, hanem az új konstrukciós megoldásokat kedvelők részére is.

Érdemes megnézni a királyszobrot, megpihenni a parkjában. A virágok itt is mindenütt dominálnak, vidám hangulatot varázsolva a látogatók lelkébe. Virágos Hatvan! Így emlegették és emlegetik a várost!

Parkolási Ügyfélkapu

Kalandbringa

Rendezvények, Események

Kedvezmények

Hírek, Információk

HATVANI HACS