Menu

EURÓPAI UNIÓS PÁLYÁZATOK

2008-2014

Az elkészült a Kossuth tér és új arcát mutatja a lakosságnak, valamint az ide látogatók számára. Olyan közösségi terek alakultak ki, ahol a kicsitől a nagyig bárkiszívesen töltheti el idejét.

Megújult a városközpont a „Hatvan barokk belvárosa (Kossuth tér) turisztikai attrakcióinak és szolgáltatásainak fejlesztése” című projekt keretében. Az önkormányzat célja az, hogy a belvárosba vonzza a turistákat azzal, hogy élményeket és kikapcsolódási lehetőséget biztosítson számukra új turisztikai attrakciókon és szolgáltatásokon keresztül. Ilyenek elemek például a színes szökőkút, illetve a játszótér is. Továbbá a pályázat központi részét képzi a Hatvany Lajos Múzeum épületének felújítása, valamint a Kossuth tér igazi közösségi térré alakítása.

A Kossuth tér és a Hatvany Lajos Múzeum felújításával további turisztikai szolgáltatásokkal és attrakciókkal bővült a város kínálata. A projekt az Európai Unió és a Magyar Állam közel 500 millió forintos támogatásával valósult meg.

 

A Kossuth tér és a Hatvany Lajos Múzeum felújítása látványos változásokat hozzott a város életében, de a munkálatok még nem fejeződtek be.


A tér burkolata már elkészült, valamint a játszótér is. A Hatvany Lajos Múzeumban azonban még folynak a munkálatok. A hideg idő után, tavasszal, kezdetét veheti a parkosítás.

 

Hétfő reggel elkezdődött a hatvani Kossuth tér, a régi buszmegálló és a Hatvany Lajos Múzeum felújítása. Szökőkút, játszótér, felújított járdák és a sörfőzde is elkészül egy éven belül.  

Hétfő reggel megkezdődött a munka, a hatvani önkormányzat közel 500 millió forintos beruházásából megújul a teljes terület. A Kossuth téren nem csak játszótér, hanem egy szökőkút is lesz az egykori fekete szobor helyén, megújulnak a környező járdák, az egykori buszmegálló épületének egy részét lebontják és kávézó lesz benne, valamint teljesen felújítják a Hatvany Lajos Múzeumot.  A tender keretében pedig egy mini sörfőzdét is létesítenek majd itt.

Szabó Zsolt polgármester kiemelte, hogy egy élhető, kellemes környezet kialakítására törekednek, ahol a hatvaniak és a környékbeliek jól érezhetik magukat, feltöltődhetnek.  A szökőkút hűsítően hat a nyári kánikulában, a játszótér és a kávézó pedig a családoknak is kikapcsolódást nyújthat. A múzeum funkciói bővülnek és az évek óta a homlokzatát takaró állványzat is eltűnik onnan.

A kivitelező gondosan ügyel, hogy az épület barokk jellege maximálisan megmaradjon. – Mindig figyelni kell az esetlegesen több száz éves értékekre, ezek megóvására. Fontos szempont, hogy minél többet megőrizzünk az eredeti állapotokból – árulta el Erdei Z. József, az EV Hungary Invest Kft. ügyvezető igazgatója. A múzeumban pedig terepasztal fogja bemutatni múlt századbeli várost, valamint a konzerv, a cukor és a sörkészítés hagyományait is szemléltetni fogják az intézményben. A tervek szerint az épület utcafrontjával még ebben az évben végeznek, az egy éves határidőt pedig tartani fogják.

A teljes beruházás összege megközelíti az 500 millió forintot, amelyet 100 százalékban az Európai Unió és a Magyar Állam biztosít az Új Széchenyi Terv keretében.

Forrás: hatvanonline.hu

 

 

„Hatvan barokk belvárosa (Kossuth tér) turisztikai attrakcióinak és szolgáltatásainak fejlesztése”

Kedvezményezett: Hatvan Város Önkormányzata (3000 Hatvan, Kossuth tér 2.)
Projekt kódszáma: ÉMOP-2.1.1/B-12-2012-0120
Elszámolható összköltség: 497.469.340.- Ft
Támogatás mértéke: 100%
Közreműködő Szervezet: NORDA Észak-magyarországi Regionális Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft. (3525 Miskolc, Széchenyi út 107.)
Célja a turisták számára vonzerőt, élményeket, időtöltési lehetőséget nyújtó turisztikai attrakciók, valamint turisztikai szolgáltatások fejlesztése Hatvan belvárosában.

A pályázat központi eleme a Hatvany Lajos Közérdekű Muzeális Gyűjtemény épületének felújítása és turisztikai szolgáltatásainak fejlesztése. A Hatvany Lajos Közérdekű Muzeális Gyűjtemény, a Széchenyi Zsigmond Könyvtár, a sörkészítés, cukorgyártás, konzervipar, közlekedés örökségét bemutató kiállítások kulturális-irodalmi sörözővel és ipartörténeti terepasztallal egészülnek ki. Speciális tevékenységként egy egyedi szolgáltatásokkal is bíró vendéglátó egység kerül kialakítására.

Kapcsolódó tevékenységként a pihenést szolgáló környezetterhelést csökkentő infrastruktúra kiépítésére kerül sor a fejlesztések keretéül szolgáló barokk elemekkel körbefűzött Kossuth téren. A Kossuth teret közösségi térré alakítjuk: sétálóparkot, gyermek-játszóteret hozunk létre, szökőkutat alakítunk ki gyermek- és családbarát elemek felhasználásával. Új attrakció lesz a nagyméretű Kárpát-medence domborműve térkép.

Munkálatok 1
Munkálatok 2
Munkálatok 3
Munkálatok 4
Munkálatok 5
Főtér 1
Főtér 2
Főtér 3
Főtér 4
Főtér 5
Főtér 6
Főtér 7

A támogatói döntés dátuma: 2013. január 15.

 

Közreműködő szervezet: NFÜ
www.nfu.hu

Hajós Alfréd úti bölcsőde felújítása

Mohács úti bölcsőde felújítása

 

„A természettudományos oktatás módszertanának és eszközrendszerének megújítása a közoktatásban (Öveges Program)”

 

Kedvezményezett: Hatvan Város Önkormányzata (3000 Hatvan, Kossuth tér 2.)
Projekt kódszáma: TÁMOP-3.1.3-11/2-2012-0019
Elszámolható összköltség: 320.000.000.- Ft
Támogatás mértéke: 100%
Közreműködő Szervezet: ESZA Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. (1134 Budapest, Váci út 45. „C” ép.)

A fejlesztés célja az oktatási intézményben a korszerű és magas szintű természettudományos szemléltetés hálózatos rendszerének kialakítása. A támogatási összegből a fizika/kémia/biológia szaktantárgyak oktatását segítő korszerű laboratórium kialakítására, valamint a speciális szaktudást igénylő szakemberek képzésére nyílik lehetőség a Bajza József Gimnázium és Szakközépiskolában. 10 általános iskolával (5 hatvani, 5 környékbeli) történt együttműködési megállapodás, ezáltal az általános iskolai tanulók is részesedhetnek a modern laboratórium adta lehetőségekből.

A támogatói döntés dátuma: 2012. december 14.

 

 

 

ÉMOP-4.1.1A-12-2013-0113

 “Gyermekegészségügyi alapellátás fejlesztése az újhatvani városrészben”

 

Hatvan Város Önkormányzata az ÉMOP-4.1.1/A-12-2013-0113 azonosító számú “Gyermek egészségügyi alapellátás fejlesztése az újhatvani városrészben” című projekt keretében valamint saját forrásból egy új gyermekorvosi rendelőt épít Újhatvanban.

A beruházás megvalósítására az Észak Magyarországi Operatív Program pályázatán az elnyerhető maximális 60 millió forint értékű támogatásban részesült az önkormányzat, amely 100 százalékos támogatási intenzitású. Az új gyermekorvosi rendelő megépítése és környezetének kialakítása azonban közel 120 millió forintba kerül, ezért az önkormányzat a pályázati támogatást kiegészíti saját forrásból.

„Méltatlan körülmények között folyik az újhatvani gyermekek orvosi és védőnői ellátása a jelenlegi épület állapota miatt, az önkormányzat legfőbb szándéka ezen változtatni – mondta el Horváth Richárd polgármesteri jogkörben eljáró alpolgármester -, ezért az elnyert pályázati támogatást kiegészítjük, hogy egy új épület létesülhessen a felnőtt orvosi és fogorvosi praxisoknak helyt adó épülethez kapcsolódóan a Bajcsy-Zsilinszky u. 4./A szám alatt.”

 

 

Az új épületben több helyet kap majd mind a két gyermekorvos, mind a négy védőnő, hogy a gyermekek és a kismamák megfelelő körülmények között részesülhessenek az ellátásban. A fejlett technológiával készülő épület A+ energiahatékonyságú lesz majd. A pályázat részeként bútorok, illetve informatikai eszközök beszerzésére is sor kerül.

A szolgáltatások igénybevételének megkönnyítésére 21 férőhelyes parkolót építenek ki és zöld terület is létesül. Az épületet a Bajcsy-Zsilinszky útról lehet majd megközelíteni, a gépjárműforgalom pedig a Bezerédi út felé haladhat tovább.

A beruházás előreláthatólag az évvégére készül el, és jövő év elején vehetik majd birtokba az új, korszerű, a mai elvárásoknak megfelelő épületet a gyermek háziorvosok, védőnők és a szolgáltatásukat igénybe vevő gyermekek és szüleik.

 

Az építkezés folyik, a rendelő új épülete megvalósul

 

Új rendelő a gyermekek egészségének szolgálatban

 Az új épület a már meglévő hatvani Bajcsy-Zsilinszky úti felnőtt háziorvosi és fogorvosi rendelő mögött található, egy nyaktaggal kapcsolódnak is egymáshoz. Így ez a rendelő komplexen biztosítja a városrész magas színvonalú egészségügyi ellátását. A két gyermekorvosi prakszis és a négy körzetet ellátó védőnői szolgálat február elején kezdi meg az új helyszínen a munkát. Horváth Richárd elmondta, hogy mindenki tapasztalhatja: Hatvanban az egészségügy fejlődésnek indult. Az Albert Schweitzer Kórházban újabb és újabb projektek zajlanak, épül a műtőblokk, most pedig elkészült az új gyermekorvosi rendelő.

– Szülőként tudom, hogy mennyire borzasztó érzés, mikor a gyermekünk beteg, ilyenkor alig várjuk, hogy az orvos szakszerűen ellássa. Ám nem mindegy, hogy milyen körülmények adottak a gyógyításra. Ez az új rendelő korszerű technológiával épült és minden szempontból a gyermekek gyógyítását szolgálja – fogalmazott Hatvan polgármestere.

Az intézményben rendelő két gyermekorvos már nagyon várta, hogy elkészüljön az új épület. Azt mondták: a régi épületben valami mindig elromlott, valamit mindig javítani kellett, nagy szükségük volt már erre a fejlesztésre. – Nagyon örülünk ennek a korszerű rendelőnek. A gyermekek általában félve mennek az orvoshoz, de itt tündérparkszerű, barátságos környezet várja őket, ami talán még a gyógyulásukat is elősegíti. Titkos vágyunk teljesült ezzel a beruházással – mondta el Dr. Boros Márta.

Dr. Gesztesi Stefánia szerint minden olyan lett, amilyennek szerették volna, nagy vágyuk volt ez az új rendelő, aminek az elkészültét az első kapavágástól maximális figyelemmel kisérték.

A külső környezet rendezése, parkosítása mellett parkolót is kialakítottak, valamint új bútorokat és informatikai eszközöket is vásároltak. A beruházás 60 millió forintos pályázati pénzből és 72 millió forint önkormányzati támogatásból valósult meg.

Biztonságban a víztől
2012. november 14.
Árvízvédelmi munkálatok kezdődnek Hatvanban, miután a település támogatást kapott az Észak-Magyarországi Regionális Fejlesztési Ügynökségtől – jelentette be a projekt nyitórendezvényén Szabó Zsolt.

 

Hatvan Város Önkormányzata 2012 tavaszán írt alá támogatói szerződést az Észak-Magyarországi Regionális Fejlesztési Ügynökséggel. Ennek értelmében a város az árvízvédelmi munkálatokhoz százmillió forintos támogatást kap az Európai Unió Fejlesztési Alapjából, így a teljes beruházás uniós forrásból valósul meg. A cél az újhatvani városrésztől északra lévő csatornarendszer rekonstrukciója annak érdekében, hogy a megszűnjön a településrész ár- és helyi vízkár veszélyeztetettsége. A beruházás alatt sor kerül a csatornák kotrására, árvízi átemelők építésére, a régi, elavult műtárgyak cseréjére, valamint mederzáró műtárgy beépítésére. – A beruházás a Liszt Ferenc utcában élőket, és a környéken lakókat fogja szolgálni. Védelmet és biztonságot szeretnénk nyújtani számura. Új csatornák épülnek majd, három és fél kilométer hosszan az egész rendszer megújul. Többi között artalék szivattyús rendszer is lesz, így ha a főszivattyú meghibásodna, beindítjuk a másikat – mondta Szabó Zsolt polgármester.

A projekt segíti a kiegyensúlyozott vízháztartás kialakítását is. A csatornarendszer ugyanis hatékonyan le tudja vezetni a felgyűlt vízmennyiséget, valamint a talajvíz elvezetése is könnyebbé válik majd. Csapadékhiányos időszakban pedig a csatornákban összegyűlt vízmennyiség jól használható a vízkészlet pótlására, és segítségével növelhető a hasznos vízkészlet mennyisége a talajban.

Újabb csatát nyert a belvíz ellen a város

 

Horváth Richárd alpolgármester elmondta, hogy a csatornák korábba nem voltak megfelelően karbantartva, növényzettel benőttek, üledékkel telítettek voltak, árvízi átemelő sem volt kiépítve, így a rendszer nem vezette el megfelelően a vizet. A beruházás alatt kitisztítják a csatornákat, árvízi átemelőket és zsilipeket építenek.

 -Azt várjuk, hogy nem csak közvetlenül a Liszt Ferenc utca és környékének, hanem a Kölcsey és Május 1. utcák víztelenítését is ezzel meg tudjuk oldani-fogalmazott az alpolgármester.

Az új rendszer már nem gravitációs elven működik majd, tehát nem engedi vissza a vizet a lakott területekre, a zsilipek és az átemelők biztosítják a megfelelő működést. A megtisztított csatornarendszer hatékonyan le tudja vezetni a felgyűlt vízmennyiséget, valamint a talajvíz elvezetése is könnyebbé válik majd. A fejlesztés hatással lesz az árvízi helyzetek hatékony kezelésére is.

JM

Újabb pofon az árvíznek
2013. október 2.
Ezentúl nem jelenthet gondot Újhatvanban ha a Bér-patak kiönt, a Liszt Ferenc utca és környéke mentesül az árvíztől. A százmillió forintos beruházás uniós pénzből valósult meg.

 

Szerda reggel átadták azt a százmillió forintos beruházást, amellyel a hatvani Liszt Ferenc utca és környéke mentesül az ár- és belvízi veszélyektől.  Ennek keretén belül a városrésztől északra elhelyezkedő csatornarendszerbe telepítettek tiltós zsilipeket és ehhez kapcsolódóan két helyen átemelő, automata szivattyúkat. Emellett a csatornarendszer rekonstrukciós munkálatait is elvégezték: kikotorták a földmedrű csatornákat, a régi, elavult műtárgyakat megszűntették.  Az átemelők biztosítják a városrész csapadékvizének továbbítását az árvízvédelem esetén zárt zsilipállásoknál. A csatorna jelentős szakaszán mederburkolást végeztek.

Korábban a Bér-patak áradásakor a víz gravitációs úton bejutott a városba, a házak közé, hiszen semmi sem állt az útjába. A most telepített zsilipek áradáskor lezárnak, a szivattyú pedig mindkét irányból automatikusan észleli a folyadék mozgását és megkezdi a munkát – tájékoztatott Horváth Richárd Hatvan alpolgármestere.

Szabó Zsolt Hatvan polgármestere, a térség országgyűlési képviselője elmondta: mikor átvették a város vezetését, azonnal megkezdték az ár-és belvíz veszélyeztetettség felmérést és nekiláttak a munkának. A polgármester szerint három lépésből valósítható meg a városrész vízkármentesítése, ennek első része ezzel a beruházással lezárult, a továbbiak pedig már folyamatban vannak.

A projekt nem csak pozitív hatással lesz a településrész árvízvédelmére, hanem segíti a kiegyensúlyozott vízháztartás kialakítását is, hiszen a megtisztított csatornarendszer hatékonyabban képes elvezetni a felgyülemlett csapadékvizet, ezáltal csökkentve a talajvízszint emelkedését.

A karbantartás vízhiányos időszakokban is jó szolgálatot tesz, hiszen a csatornákban összegyűlt vízmennyiség jól használható a vízkészlet pótlására és segítségével növelhető a hasznos vízkészlet mennyisége a talajban.

Hatvan Város Önkormányzata az árvízvédelmi munkálatokhoz százmillió forintos támogatást kapott az Európai Unió Regionális Fejlesztési Alapjából, így a teljes beruházás uniós forrásból valósult meg.

Az újhatvani csapadékvíz elvezetéséhez kapcsolódó felújítási munkálatok sikeresen lezárultak. A lakosság védelme érdekében létrehozott árkok, vízelvezetők kiépültek, megújultak. További segítségként mindenütt megépültek a bejárók.

 

A feladat nem volt egyszerű, hiszen a csapadékvíz elvezetése nem csak műszakilag fontos, hanem nagy befolyással bír a lakosság életkörülményeire is. Ez azt jelenti, hogy részletesen figyelmbe kell venni a lakossági környezet színvonalát, valamint a műszaki funkciót. A projekt megvalósulásával, az újhatvani lakosoknak tehát nem kell aggódniuk többé amiatt, hogy házaikat belvízi veszély fenyegeti.

 A csapadékvíz elvezetés tipikusan belterületi vízrendezési probléma. Meghatározott elvek alapján kialakított nyílt árkokra vagy zárt elvezető hálózat épül.
A projektben megvalósult a bekötővezetékek építése, a burkolt hordalékfogós árkok és zárt csatorna között. A munka során a csatorna fedlapok cseréjét, a régi aknák elbontását valamint az újak megépítését elvégezték. A rossz állapotban lévő csatorna részek átmosása, iszaptalanítása, javítása és felújítása is megtörtént. A nyílt földmedrű árkok kotrása és iszaptalanítása, valamint az átereszek átépítése is fontos részét képezte a projektnek. Zárt csatorna került kiépítésre a Teleki úttól a Móricz Zs. utcáig. Új, nyílt burkolt árokat építettek ki.
A főgyűjtőhöz (A főgyűjtő belterületi vonala: A Kölcsey utca a Május 1. sétánytól; a Rákóczi utca egy kis szakasza; a Bajcsy Zs. utca és a MÁV területe) csatlakozó keresztutcák al-bekötése is felújításra került. A ráhordó utcák felől 5 fm hosszúságú burkolt árokrész került kialakítása a hordalékfogás biztosítása érdekében.

A fejlesztés során a vízgyűjtő területek elsősorban a meglévő főgyűjtő vonali rekonstrukcióját kellett elvégezni.

 

A munkálatok folyamatosan haladnak Újhatvan területén. Egyebek mellett az árkok medrének mélyítésével, egyes helyeken azok kialakításával, új átereszek elhelyezésével javítják a városrész csapadékvíz-mentesítését.

A terület minden évben veszélyeztetve volt a belvíz miatt, azonban a 2013-ban elindult munkálatok megnyugvással töltik el az ott lakókat, hiszen házaik, portáik mentesülnek a probléma alól. Az utcák egységesebb arculatot kapnak az új medrek, árkok, autóbejárók kialakításával.

 

Több mint 200 millió forintból rendezik Újhatvan csapadékvíz elevezetését. A zárt esővíz csatornák takarítását és rendbetételét, nyílt és burkolt árkok építését is elvégzik.

Az ár- és helyi vízkár veszélyeztetettség megszüntetése érdekében az önkormányzat az újhatvani városrésztől északra lévő csatornarendszer rekonstrukcióját tűzte ki feladatául. Azonban a munkálatok ezzel még nem fejeződtek be. Egy több mint 200 millió forint értékű pályázat keretében rendezik Újhatvan belvíz által veszélyeztetett szakaszait.

Szerda reggel el is kezdődött Újhatvan csapadékvíz elvezetési rendszerének fejlesztése, mellyel kapcsolatban sajtótájékoztatót tartott Szabó Zsolt, Hatvan polgármestere, a térség országgyűlési képviselője.

A munkálatok során a zárt esővíz csatornák takarítását és rendbetételét, nyílt és burkolt árkok építését, valamint meglévő csatornák és árkok bővítését végzik. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján fontos továbbá a meglévő árkok iszaptalanítása és felújítása is. A pályázat célja, hogy a megnövekedett csapadékvizet az új rendszer problémamentesen tudja elvezetni – ismertette Szabó Zsolt.

A munkálatok szeptember elején indulnak és a következő szakaszokat érintik: Kölcsey út -Rákóczi út-Bajcsy Zsilinszky út, Móricz Zsigmond – Doktay- Béke- Teleki-Strand utak, Turai-Benczúr -Csók István-Móricz Zsigmond, Határ út-Teleki út- Új utca-Várkonyi- Munka-Bem utak. Decemberig folyamatos munka várható. A jövő évben február közepétől egy hónapon át ismét dolgoznak majd a területeken.  A hatvaniak folyamatos tájékoztatást kapnak majd az önkormányzattól az ott zajló munkálatokról.

A teljes beruházás összege meghaladja az 200 millió forintot, amelyet 95%-ban az Európai Unió és a Magyar Állam biztosít az Új Széchenyi Terv keretében, a fennmaradó 5% pedig saját forrásból származik.

Forrás: hatvanonline.hu

 

Közreműködő szervezet: NFÜ
www.nfu.hu

Hatvan, Kossuth Általános Iskola és 5. sz. Általános Iskola épületenergetikai fejlesztése, KEOP-5.5.0/A/12-2013-0096

Hatvan Város Önkormányzata az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program keretében benyújtott pályázatával 2013 novemberében támogatást nyert el a településen található két általános iskola épületenergetikai fejlesztésére. A projekt bruttó összköltsége közel 223 millió forint, amelynek 85 százalékát az Európai Unió Kohéziós Alapja, míg a 15 százalékos önrészt a Magyar Állam finanszírozza.

A hatvani általános iskolák, Hatvani Kossuth Lajos Általános Iskola és Hatvani 5. sz. Általános Iskola épületenergetikai fejlesztése azért vált szükségessé, mert a nem megfelelő homlokzati szigetelés és az elöregedett nyílászárók miatt fűtési időszakban nem volt gazdaságos a fenntartásuk.

A tavaly ősszel elnyert pályázat hozzásegíti a várost ahhoz, hogy ne csak komfortosabb, hanem olyan környezetbarát és energiatakarékos intézményekkel gazdagodjon, amelyek fűtése jóval olcsóbb és hatékonyabb lesz. Európai uniós forrás hiányában az intézmények energetikai korszerűsítése nem lenne megoldható, hiszen ezt Hatvan városa nem tudná finanszírozni.

A felújítási munkálatok idén nyáron vették kezdetüket, és várhatóan még 2014-ben befejeződnek. A projekt során mindkét épületben kicserélik a külső nyílászárókat, a homlokzatot, a födémet pedig szigeteléssel látják el.

Így jelentősen csökkenni fognak a fűtésből adódó fenntartási költségek valamint kisebb lesz az energiafelhasználás. Az energiamegtakarítás mellett fontos szempont volt a környezetvédelem annak érdekében, hogy csökkentsék a fosszilis energiahordozók (jelen esetben földgáz) felhasználását és ezzel együtt az üvegházhatású gázok kibocsátását.

Kapcsolattartó:
dr. Borbás Zsuzsanna osztályvezető
Településfejlesztési és Pályázati Osztály
palyazat@hatvan.hu

Hatvan, Polgármesteri Hivatal, Varázskapu Óvoda és Gesztenyéskert Óvoda épületenergetikai fejlesztése, KEOP-5.5.0/A/12-2013-0143

 

Hatvan Város Önkormányzata az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program keretében benyújtott pályázatával 2013 novemberében támogatást nyert a polgármesteri hivatalának és két óvodájának épületenergetikai fejlesztésére. A projekt bruttó összköltsége közel 171 millió forint, amelynek 85 százalékát az Európai Unió Kohéziós Alapja, míg a 15 százalékos önrészt a Magyar Állam finanszírozza.

A Hatvani Közös Önkormányzati Hivatal, a Hatvani Varázskapu Óvoda és a Hatvani Gesztenyéskert Óvoda hőtechnikai megoldásai nem feleltek meg a modern kor követelményeinek, alulméretezettek voltak, éppen ezért szükségessé vált a fejlesztésük. A környezetvédelmi szempontokat, illetve a költség- és energiahatékonyságot figyelembe véve éppen időszerű az épületek energetikai felújítása.

A felújítási munkálatok idén nyáron vették kezdetüket, és várhatóan még 2014-ben befejeződnek. A projekt során mindhárom épületben kicserélik a külső nyílászárókat, a homlokzatra hőszigetelés kerül, illetve a tetőt is szigeteléssel látják el. A beruházásnak köszönhetően az épületek komfortosabbak lesznek, ráadásul üzemeltetésük is energiatakarékossá válik.

Az energetikai korszerűsítés számtalan előnnyel jár. Jelentősen csökkenni fognak a főleg fűtésből adódó fenntartási költségek valamint kisebb lesz az energiafelhasználás. A környezetvédelem szintén fontos szempont volt. A fosszilis energiahordozók (jelen esetben földgáz) felhasználásának és ezzel együtt az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése ezt a törekvést segíti elő.

 

 Többletforrás a pályázatban!

Az eredeti tervek szerint ugyanis Hatvan városa három intézmény, a Hatvani Közös Önkormányzati Hivatal, a Hatvani Varázskapu Óvoda és a Hatvani Gesztenyéskert Óvoda felújítását tervezte, amelyre 170 millió forint támogatást kapott az Európai Unió Kohéziós Alapjától. A támogatási szerződést azonban 2015-ben módosították, és megemelték további 358,8 millió forinttal, aminek köszönhetően további három intézményt, a Voke Liszt Ferenc Művelődési Házat, a Százszorszép Óvodát és a Hatvani Kodály Zoltán Értékközvetítő és Képességfejlesztő Általános Iskolát is korszerűsítették. A beruházást így összesen 528,8 millió forintos támogatásból valósították meg, amely a teljes költség 85 százalékát teszi ki.

2015. | április | 14.
HATVAN VÁROS ÖNKORMÁNYZATA

EU TÁMOGATÁSSAL ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉSEK KEZDŐDNEK HATVANBAN

 

A Hatvani Közös Önkormányzati Hivatal, a Hatvani Varázskapu Óvoda, a Hatvani Gesztenyéskert Óvoda, a Voke Liszt Ferenc Művelődési Ház, a Százszorszép Óvoda és a Hatvani Kodály Zoltán Értékközvetítő és Képességfejlesztő Általános Iskola épületét érinti a projekt. A beruházás 528,8 millió támogatást kapott az Európai Unió Kohéziós Alapjából.
A legfontosabb szempont, hogy csökkenjenek az üzemeltetési költségek, miközben a környezetvédelmi szempontokra és az energiahatékonyságra is figyelnek. Mindegyik épületben kicserélik a külső nyílászárókat, a homlokzatra hőszigetelés kerül valamint a tetőt is szigeteléssel látják el. A beruházásnak köszönhetően az épületek nemcsak komfortosabbak lesznek, hanem megvalósul az eredeti cél is, hiszen az intézmények fűtéséhez kevesebb energiára lesz szükség, így a fenntartási költségek is csökkennek.

2015. | október | 30.
HATVAN VÁROS ÖNKORMÁNYZATA

ÉPÜLETENERGETIKAI BERUHÁZÁSOK FEJEZŐDTEK BE SIKERESEN HATVANBAN. ÖSSZESEN HAT KÖZINTÉZMÉNYT ÚJÍTOTTAK FEL, JELENTŐS EU TÁMOGATÁSSAL – KEOP-5.5.0/A/12-2013-0143

Az elmúlt hónapokban így korszerűsítették a Hatvani Közös Önkormányzati Hivatal, a Hatvani Varázskapu Óvoda, a Hatvani Gesztenyéskert Óvoda, a Voke Liszt Ferenc Művelődési Ház, a Százszorszép Óvoda és a Hatvani Kodály Zoltán Értékközvetítő és Képességfejlesztő Általános Iskola épületét. A beruházás 528,8 millió támogatást kapott az Európai Unió Kohéziós Alapjából. A beruházás azért vált szükségessé, mivel az épületek hőtechnikai megoldásai már nem feleltek meg a modern kor követelményeinek. A felújítás kezdetekor a legfontosabb szempont az volt, hogy csökkenjenek az üzemeltetési költségek, miközben a környezetvédelmi szempontokra és az energiahatékonyságra is figyelnek. Mindegyik épületben kicserélték a külső nyílászárókat, a homlokzatra hőszigetelés került valamint a tetőt is szigeteléssel látták el. A beruházásnak köszönhetően az épületek nemcsak komfortosabbak lettek, hanem megvalósult az eredeti cél is, hiszen az intézmények fűtéséhez kevesebb energiára lesz szükség, így a fenntartási költségek is csökkennek. A projektzáró rendezvényen Horváth Richárd, Hatvan város polgármestere a beszédében elmondta: “Nagy öröm számomra, hogy megújultak intézményeink. Annak pedig különösen örülünk, hogy nemcsak az eredetileg tervezett három intézményt tudtuk felújítani, hanem újabb forrást kaptunk további három korszerűsítésére is. A beruházással így több évtizedes elmaradást pótoltunk, amelyeket természetesen továbbra is folytatni szeretnénk a hatvaniak érdekében.” Az eredeti tervek szerint ugyanis Hatvan Városa három intézmény, a Hatvani Közös Önkormányzati Hivatal, a Hatvani Varázskapu Óvoda és a Hatvani Gesztenyéskert Óvoda felújítását tervezte, amelyre 170 millió forint támogatást kapott az Európai Unió Kohéziós Alapjától. A támogatási szerződést azonban 2015-ben módosították, és megemelték további 358,8 millió forinttal, aminek köszönhetően további három intézményt, a Voke Liszt Ferenc Művelődési Házat, a Százszorszép Óvodát és a Hatvani Kodály Zoltán Értékközvetítő és Képességfejlesztő Általános Iskolát is korszerűsítették. A beruházást így összesen 528,8 millió forintos támogatásból valósították meg, amely a teljes költség 85 százalékát teszi ki.

Kapcsolattartó:
dr. Borbás Zsuzsanna osztályvezető
Településfejlesztési és Pályázati Osztály
palyazat@hatvan.hu

ÁROP-1.3.A-2014-2014-0008

Területi együttműködést segítő programok kialakítása a Hatvani járásban

2015. november 20.
Hatvan Város Önkormányzata

TERÜLETI EGYÜTTMŰKÖDÉST SEGÍTŐ PROGRAMOK KIALAKÍTÁSA A HATVANI JÁRÁSBAN

Hatvan Város Önkormányzata uniós támogatást nyert az ÁROP-1.A.3-2014 „Területi együttműködést segítő programok kialakítása az önkormányzatoknál a konvergencia régiókban” tárgyú pályázati kiíráson az Új Széchenyi Terv Államreform Operatív Program keretében. A fejlesztés teljes költsége 21 991 000 Ft vissza nem térítendő támogatás, mely lehetővé tette a területi együttműködést segítő programok megvalósítását
Az „ÁROP-1.A.3-2014-2014-0008” azonosító számú „Területi együttműködést segítő programok kialakítása a Hatvani járásban” című pályázat lehetőséget teremtett Hatvan Város Önkormányzata számára, hogy – szem előtt tartva a területi együttműködési lehetőségek és igények megismerését – az esélyegyenlőséggel érintett célcsoportok problémáira reagáljon. A projekt eredményeként hatékony és élő területi együttműködések alakultak ki a hatvani járás esélyegyenlőségi problémáira fókuszálva. A projekt előzményeként Hatvan mint járásszékhely önkormányzat sikerrel pályázott a kiíráson a járás összes településének előzetes csatlakozási nyilatkozatának birtokában. A projekt célja a járási szintű esélyegyenlőség erősítése és a járási szintű párbeszéd kialakítása a járás önkormányzatai, nemzetiségi önkormányzatai, civil és gazdálkodó szervezetei, oktatásban, nevelésben és felzárkóztatásban tevékenykedő szervezetei között. Operatív célkitűzésként szakmai rendezvények és kerekasztal ülések kerültek megrendezésre. A hat szakmai rendezvényen különböző előadók ismertették az esélyegyenlőséggel kapcsolatos nézeteiket, a felmerülő problémákat és a lehetséges megoldási javaslatokat, a kapcsolódó kerekasztal megbeszéléseken pedig interaktív beszélgetés folyt a lehetséges intézkedésekre és tennivalókra vonatkozóan. A projekt keretében elkészült a járási szintű Esélyteremtő Programterv, amely járási szinten foglalja össze az esélyegyenlőségi problémákat és beavatkozási pontokat, illetve az ezekhez kapcsolódó intézkedési javaslatokat. A járási szintű esélyteremtő programterv elfogadására az utolsó kerekasztalon került sor. A projekt további célkitűzése volt együttműködési megállapodások kötése a járás különböző szervezetei között, amelyben az aláíró felek egyfajta elvi megállapodásként vállalják, hogy a jövőben összehangolják az esélyegyenlőséggel kapcsolatos tevékenységüket, egymással rendszeresen egyeztetnek és közösen határozzák meg a kapcsolódó intézkedéseiket. Hat együttműködési megállapodás aláírására került sor a zárórendezvényen, két bázismegállapodás a járás önkormányzatai, és a kerekasztalok összes résztvevői között, illetve négy tematikus megállapodás a romák, a fogyatékkal élők és az oktatás témákhoz kapcsolódó esélyegyenlőségi kérdésekkel kapcsolatban. 2015. október 30-án került sor az ÁROP-1.A.3-2014-2014-0008 projekt zárórendezvényére, mely egy közel féléves intenzív munkát zárt le. A zárórendezvényt Horváth Richárd, Hatvan város polgármestere nyitotta meg, kifejezve örömét a projekt sikerével kapcsolatban, majd a projekt megvalósítását támogató szakértő ismertette a projekt részleteit és eredményeit. A rendezvényt dr. Szikszai Márta, Hatvan jegyzője zárta le köszönetnyilvánításával.

ÚJ ÁROP PROJEKT INDUL A HATVANI JÁRÁSBAN

2015. június 05.
Hatvan Város Önkormányzata
Hatvan Város Önkormányzata uniós támogatást nyert az ÁROP-1.A.3-2014 „Területi együttműködést segítő programok kialakítása az önkormányzatoknál a konvergencia régiókban” tárgyú pályázati kiíráson az Új Széchenyi Terv Államreform Operatív Program keretében. A fejlesztés teljes költsége 21 991 000 Ft vissza nem térítendő támogatás.
Az „ÁROP-1.A.3-2014-2014-0008” jelű „Területi együttműködést segítő programok kialakítása a Hatvani járásban” című pályázat lehetőséget teremt Hatvan Város Önkormányzata számára, hogy – szem előtt tartva a területi együttműködési lehetőségek és igények megismerését, az esélyegyenlőséggel érintett célcsoportok problémáira reagáljon. A projekt előzményeként Hatvan, mint járásszékhely önkormányzat sikerrel pályázott a kiíráson a járás összes településének előzetes csatlakozási nyilatkozatának birtokában. A projekt célja a járási szintű esélyegyenlőség erősítése és a járási szintű párbeszéd kialakítása a járás önkormányzatai, nemzetiségi önkormányzatai, civil és gazdálkodó szervezetei, oktatásban, nevelésben és felzárkóztatásban tevékenykedő szervezetei között. Operatív célkitűzésként szakmai rendezvények és kerekasztal ülések kerülnek megrendezésre. A hat szakmai rendezvényen különböző előadók ismertetik az esélyegyenlőséggel kapcsolatos nézeteiket, a felmerülő problémákat és a lehetséges megoldási javaslatokat, a kapcsolódó kerekasztal megbeszéléseken pedig interaktív beszélgetés folyik a lehetséges intézkedésekre és tennivalókra vonatkozóan. A projekt keretében elkészül a járási szintű Esélyteremtő Programterv, amely járási szinten foglalja össze az esélyegyenlőségi problémákat és beavatkozási pontokat, illetve az ezekhez kapcsolódó intézkedési javaslatokat. A járási szintű esélyteremtő programterv elfogadására az utolsó kerekasztalon kerül majd sor. A projekt további célkitűzése, együttműködési megállapodások megkötése a járás különböző szervezetei között, amelyben az aláíró felek egyfajta elvi megállapodásként vállalják, hogy a jövőben összehangolják az esélyegyenlőséggel kapcsolatos tevékenységüket, egymással rendszeresen egyeztetnek és közösen határozzák meg a kapcsolódó intézkedéseiket.
További információ kérhető:
Hatvani Közös Önkormányzati Hivatal
Pályázati Osztály
+36 37/542-305

 

2015. 12. 30.
Hatvan Város Önkormányzata

Befejeződtek „A Hatvani Szent István Általános Iskola épületének energetikai fejlesztése” című projekt kivitelezési munkái

Hatvan Város Önkormányzata sikeresen pályázott, a Középületek kiemelt jelentőségű épületenergetikai fejlesztése című pályázati felhívásra. Az önkormányzat az elnyert 150 millió forint támogatás segítségével a KEOP-5.7.0/15-2015-0032 azonosító számú projektet valósította meg. A projekt megvalósulási helyszíne a Hatvani Szent István Általános Iskola, mely Újhatvanban a Bajcsy-Zsilinszky út 8. szám alatt található. A nyílászárók cseréjét, alacsony hőtechnikai minőségük és fokozott elhasználódásuk tette indokolttá. Az utólagos hőszigetelés az energiatakarékos üzemeltetés érdekében elengedhetetlen volt. Az intézmény korszerűsítés előtti üzemeltetési és fenntartási költségei nagyon magasak voltak. A beruházás célja az épület működési költségeinek csökkentése, a magasabb komfortfokozat elérése, valamint a CO2 és az üvegház-hatású gázok kibocsátásának csökkentése, a mérsékeltebb fosszilis energiafelhasználás elérése. A projekt megvalósulása nemcsak az önkormányzatnak jelent költségmegtakarítást, de a lecsökkenő energiahordozó (földgáz) felhasználás környezetvédelmi szempontból is előrelépés. A pályázat keretében megvalósult 2837 m2 homlokzatfelület és 311 m2 lábazatfelület hőszigetelése. Továbbá 1495 m2 lapos tető hő- és vízszigetelése és 932 m2 padlásfödém került megvalósításra. Mindezeken túl az épület valamennyi nyílászárója, mindösszesen 250 db homlokzati nyílászáró cseréje is megtörtént. A pályázat eredményeképpen az energiahatékonyság növelés révén megtakarított éves elsődleges (primer) energiahordozó mennyisége 1570 GJ/év lesz, az ÜHG-kibocsátás csökkentése (CO2 eq) pedig 88,54 t/év.

A Környezet és Energia Operatív Program keretében Hatvan Város Önkormányzata bruttó 150 millió,- forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el a fenti fejlesztés megvalósítására.

A projekt azonosító száma: KEOP-5.7.0/15-2015-0032
A projekt az Európai Unió támogatásával, a Kohéziós Alap társfinanszírozásával valósult meg.

2015. 12. 30.
Hatvan Város Önkormányzata

Befejeződtek „A Hatvani Bajza József Gimnázium és Szakközépiskola épületének energetikai fejlesztése” című projekt kivitelezési munkái.

Hatvan Város Önkormányzata sikeresen pályázott, a Középületek kiemelt jelentőségű épületenergetikai fejlesztése című pályázati felhívásra. Az önkormányzat az elnyert 71.730.362 forint támogatás segítségével a KEOP-5.7.0/15-2015-0116 azonosító számú projektet valósította meg.

A projekt megvalósulási helyszíne a Hatvani Bajza József Gimnázium és Szakközépiskola, mely a Balassi Bálint út 17. szám alatt található. A nyílászárók cseréjét, alacsony hőtechnikai minőségük és fokozott elhasználódásuk tette indokolttá. Az utólagos hőszigetelés az energiatakarékos üzemeltetés érdekében elengedhetetlen volt. Az intézmény korszerűsítés előtti üzemeltetési és fenntartási költségei nagyon magasak voltak.

A beruházás célja az épület működési költségeinek csökkentése, a magasabb komfortfokozat elérése, valamint a CO2 és az üvegház-hatású gázok kibocsátásának csökkentése, a mérsékeltebb fosszilis energiafelhasználás elérése. A projekt megvalósulása nemcsak az önkormányzatnak jelent költségmegtakarítást, de a lecsökkenő energiahordozó (földgáz) felhasználás környezetvédelmi szempontból is előrelépés.

A pályázat keretében megvalósult 329 m2 homlokzatfelület és 22 m2 lábazatfelület hőszigetelése. Továbbá 353 m2 lapos tető hő- és vízszigetelése és 693 m2 padlásfödém került megvalósításra. Mindezeken túl az épület valamennyi nyílászárója, mindösszesen 193 db homlokzati nyílászáró cseréje is megtörtént.

A pályázat eredményeképpen az energiahatékonyság növelés révén megtakarított éves elsődleges (primer) energiahordozó mennyisége422.7 GJ/év lesz, az ÜHG-kibocsátás csökkentése (CO2 eq) pedig 23.29 t/év.

A Környezet és Energia Operatív Program keretében Hatvan Város Önkormányzata 71.730.362,- forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el a fenti fejlesztés megvalósítására.

A projekt azonosító száma: KEOP-5.7.0/15-2015-0116
A projekt az Európai Unió támogatásával, a Kohéziós Alap társfinanszírozásával valósult meg.

Munkálatok 1
Munkálatok 2
Munkálatok 3
Felújított 1
Felújított 2
Felújított 3

KEOP-5.7.0/15-2015-0117

„A Hatvani Brunszvik Teréz Óvoda épületének energetikai fejlesztése”

Hatvan Város Önkormányzata

Energiatakarékosabbá vált a Brunszvik Teréz Óvoda

Befejeződtek „A Hatvani Brunszvik Teréz Óvoda épületének energetikai fejlesztése” című projekt kivitelezési munkái.

Hatvan Város Önkormányzata sikeresen pályázott, a Középületek kiemelt jelentőségű épületenergetikai fejlesztése című projektfelhívásra. Az Önkormányzat az elnyert 47,395 millió forint támogatás segítségével a KEOP-5.7.0/15-2015-0117 azonosító számú projektet valósította meg.

A projekt megvalósulási helyszíne a Hatvani Brunszvik Teréz Óvoda épülete, mely a Balassi Bálint út 44. szám alatt található. A nyílászárók cseréjét alacsony hőtechnikai minőségük és fokozott elhasználódásuk tette indokolttá. Az utólagos hőszigetelés az energiatakarékos üzemeltetés érdekében elengedhetetlen volt. Az intézmény korszerűsítés előtti üzemeltetési és fenntartási költségei nagyon magasak voltak.

A beruházás célja az épület működési költségeinek csökkentése, a magasabb komfortfokozat elérése. Ezen kívül a CO2 valamint az üvegház-hatású gázok kibocsátásának csökkentése, mérsékeltebb fosszilis energia felhasználás elérése. A projekt megvalósulása nemcsak az Önkormányzatának jelent költségmegtakarítást, de a lecsökkenő energiahordozó (földgáz) felhasználás környezetvédelmi szempontból is előrelépés.

A pályázat keretében megtörtént 569 m2 homlokzatfelület és 32,5 m2 lábazatfelület hőszigetelése. Az épület lapos tetős kivitelű, így 690 m2 lapos tető hő- és vízszigetelése került még megvalósításra. Mindezeken túl az épület valamennyi nyílászárója, mindösszesen 38 db homlokzati nyílászáró cseréje is megtörtént.

A pályázat eredményeképpen az energiahatékonyság növelés révén megtakarított éves elsődleges (primer) energiahordozó mennyisége 305,27 GJ/év lesz, az ÜHG-kibocsátás csökkentése (CO2 eq) pedig 17,22 t/év.

A Környezet és Energia Operatív Program keretében Hatvan Város Önkormányzata bruttó 47.394.526,- forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el a fenti fejlesztés megvalósítására.

 A projekt azonosító száma: KEOP-5.7.0/15-2015-0117
A projekt az Európai Unió támogatásával, a Kohéziós Alap társfinanszírozásával valósult meg.

Régi állapota 1
Régi állapota 2
Munkálatok 1
Munkálatok 2
Munkálatok 3
Munkálatok 4
Felújított 1
Felújított 2
Felújított 3
Felújított 4

KEOP-5.7.0/15-2015-0031

„A Hatvani Napsugár Óvoda épületének energetikai fejlesztése”

2015. 12. 30.
Hatvan Város Önkormányzata

Befejeződtek „A Hatvani Napsugár Óvoda épületének energetikai fejlesztése” című projekt kivitelezési munkái.

Hatvan Város Önkormányzata sikeresen pályázott, a Középületek kiemelt jelentőségű épületenergetikai fejlesztése című projekt felhívásra. Az Önkormányzat az elnyert 39,831 millió Forint támogatás segítségével a KEOP-5.7.0/15-2015-0031 azonosító számú projektet valósította meg. A projekt megvalósulási helyszíne a Hatvani Napsugár Óvoda, mely a Gódor Kálmán utca 13. szám alatt található. A nyílászárók cseréjét, alacsony hőtechnikai minőségük és fokozott elhasználódásuk tette indokolttá. Az utólagos hőszigetelés az energiatakarékos üzemeltetés érdekében elengedhetetlen volt. Az intézmény korszerűsítés előtti üzemeltetési és fenntartási költségei nagyon magasak voltak. A beruházás célja az épület működési költségeinek csökkentése, a magasabb komfortfokozat elérése. Ezen kívül a CO2 valamint az üvegház-hatású gázok kibocsátásának csökkentése, mérsékeltebb fosszilis energia felhasználás elérése. A projekt megvalósulása nemcsak az Önkormányzatának jelent költségmegtakarítást, de a lecsökkenő energiahordozó (földgáz) felhasználás környezetvédelmi szempontból is előrelépés.

A pályázat keretében megvalósul 516 m2 homlokzat felület hőszigetelése és 60 m2 lábazat felület hőszigetelése. Továbbá 357 m2 lapos tető hő- és vízszigetelése és 330 m2 padlásfödém került megvalósításra. Mindezeken túl az épület valamennyi nyílászárója, mindösszesen 38 db homlokzati nyílászáró cseréje is megtörtént. A pályázat eredményeképpen az energiahatékonyság növelés révén megtakarított éves elsődleges (primer) energiahordozó mennyisége 269,04 GJ/év lesz, az ÜHG-kibocsátás csökkentése (CO2 eq) pedig 15,17 t/év.

A Környezet és Energia Operatív Program keretében Hatvan Város Önkormányzata 39.831.263,- forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el a fenti fejlesztés megvalósítására.

A projekt azonosító száma: KEOP-5.7.0/15-2015-0031
A projekt az Európai Unió támogatásával, a Kohéziós Alap társfinanszírozásával valósult meg.

KEOP-5.7.0/15-2015-0305

Lesznai Anna Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Speciális Szakiskola épületének energetikai fejlesztése

2015. december 31.
Hatvan Város Önkormányzata

Hatvan város több középülete újult meg 2015. második félévében – többek között a Lesznai Anna Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Speciális Szakiskola épülete is.

A pályázati konstrukció keretében Hatvan város több középületének energetikai korszerűsítése megvalósult, melyek közül az egyik a Lesznai Anna Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Speciális Szakiskola épületének energetikai fejlesztése volt. A beruházás során – melynek építési munkálatai 2015 októberében kezdődtek meg – mintegy 180 db nyílászáró cseréjére, több mint 1000 m2 falfelület hőszigetelésére és felületkezelésére, valamint a teljes tetőszerkezet hőszigetelésére került sor. A beruházásnak köszönhetően a város jelentős energiamegtakarítást tud elérni, valamint jelentősen csökken az épület fenntartásához kapcsolódó környezeti terhelés: az energiahatékonyság növelése révén megtakarított elsődleges (primer) energiahordozó mennyisége 940,9 GJ évente, az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkenése pedig 53,1 tonna. A projekt eredményeként az épület üzemeltetésének költsége is csökken, biztosítva ezzel a hosszú távú fenntarthatóságot.

A Környezet és Energia Operatív Program keretében Hatvan Város Önkormányzata 96 681 661 forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el a fenti fejlesztés megvalósítására.

 A projekt azonosító száma: KEOP-5.7.0/15-2015-0305
A projekt megvalósulásának kezdete:2015.09.15.
A projekt megvalósítás befejezése: 2015.12.31.
A projekt az Európai Unió támogatásával, a Kohéziós Alap társfinanszírozásával valósult meg.

Hatvan város több középülete újul meg még az idén

Többek között a Lesznai Anna Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Speciális Szakiskola épületének energetikai fejlesztése valósul meg december végéig a KEOP-5.7.0/15-2015-0305 azonosító számú pályázat keretén belül, melynek megvalósítására Hatvan Város Önkormányzata 96 681 661 forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert. A beruházást az iskola életének minél kisebb mértékű zavarása mellett próbálja megvalósítani a kivitelező.

KEOP-4.10.0/N/14-20154-0456

„A Hatvani 5. sz. Általános Iskolánál napelemes rendszer kiépítése a KEOP-2014-4.10.0./N azonosító számú pályázat keretében”

2015. augusztus 31.

VÉGET ÉRT A HATVANI 5. SZ. ÁLTALÁNOS ISKOLÁNÁL A NAPELEMES RENDSZER KIÉPÍTÉSE

A Környezet és Energia Operatív Program KEOP-4.10.0/N/14-2014-0456 azonosítószámú pályázata keretében 35 052 907 forint támogatás segítette annak a projektnek az eredményes megvalósulását, mely során a Hatvani 5. Számú Általános Iskola épületén „fotovoltaikus” rendszer épült ki.

A KEOP-2012-4.10.0/N konstrukcióban kiírt pályázat kiemelt célkitűzése – összhangban a hazai és EU stratégiával – „ösztönözni a decentralizált, környezetbarát megújuló energiaforrást hasznosító rendszerek elterjedését, kiemelt hangsúlyt fektetve a megújuló energiaforrások nagyobb arányú felhasználására, a társadalom és a környezet harmonikus viszonyának kialakítására. A Hatvani 5. Számú Általános Iskola jelentős energia felhasználással bírt, a fenntartási költségek nagy hányadát tette ki a meglehetősen magas áramfogyasztás. Ennek csökkentésének érdekében Hatvan Város Önkormányzata pályázatot nyújtott be, amely pozitív támogatói döntésben részesült. Az intézmény tetőszerkezetére napelemes rendszert telepíthettek annak érdekében, hogy az intézmény villamos energia fogyasztásának jelentős része már megújuló energián alapuljon a 2015-2016. tanév kezdetére. Az elnyert támogatás pénzügyi fedezetének 100 százalékát biztosítja a Támogató, így a teljes projekt finanszírozása támogatottként valósult meg. A projekt keretében a Kedvezményezett 196 db, összesen 49 kWA teljesítményű áramtermelő napelem modult helyezett el az épület tetőszerkezetén. A napelemek által termelt áram fedezi az épület éves energiafogyasztásának majdnem 65 százalékát, így az folyamatos, tartósan átcsoportosítható megtakarítást eredményez. A beruházásnak köszönhetően az intézmény energiafogyasztásának költségei nagymértékben csökkennek. A projekt környezetvédelmi szempontból is jelentős, mivel a megújuló energiafelhasználás növelésének eredménye az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésével jár. A projekt nem titkolt célja az is, hogy példát mutasson a lakosság és az épületet látogató emberek számára a megújuló energiafelhasználás területén.

2015.05.26-i dátummal sor került a Hatvan Város Önkormányzatának, KEOP-5.5.0/K/14-2014-0001 azonosító számú, pályázati forrásból megvalósított közvilágítás korszerűsítés kivitelező munkáinak befejezésére. Megtörtént a műszaki átadás-átvétel.

A pályázat keretében 2 505 db lámpatest korszerűsítésére történt meg, melynek keretében a meglévő berendezések cseréjére során 2 505 db LED technológiájú világítótest került felszerelésre. A projekt megvalósulása által a településen a megtakarított éves elsődleges energiahordozó mennyisége 2 455,535 GJ/év, mely évente 229,543 t/év üvegházhatású gáz kibocsátás csökkenést eredményez.

Hatvan Város közvilágítási hálózat rendszerét elsősorban a légvezetékes energiaellátó, 0,4 kV-os hálózatok határozzák meg.

Ezeken a területeken az energiaellátó – és ezzel együtt a közvilágítási – hálózatok oszlopai a közút és a járda között kerültek elhelyezésre, a gépjármű közlekedési sávtól, ill. az útszegélytől változó távolságra, döntő részben beton-, és faoszlopos kivitelben.

A belvárosi és lakótelepi részeken ahol a kommunális energiaellátó hálózatok erőátviteli földkábelekkel kerültek kialakításra, a közvilágítási hálózat is önálló földkábeles kivitelű.

Az alkalmazott közvilágítási oszlopok beton, acél és alumínium, melyekre különböző benyúlású karok kerültek felszerelésre.

A meglévő, és jelenleg üzemelő lámpatestek, a főbb közlekedési utak mellett, valamint a belvárosban, parkokban és a lakótelepi részeken, nagynyomású Nátriumlámpás lámpatestek, míg a kisebb forgalmú és alárendeltebb közlekedési utak mentén, többnyire kompakt fénycsöves fényforrással üzemelő lámpatestek vannak. Peremterületeken és a külterületi lakó körzetekben még üzemelnek Higanylámpás fényforrással rendelkező lámpatestek is.

A korszerűsítéssel érintett területeken összesen 2 505 db lámpatest üzemel 157,08 kW beépített teljesítménnyel.

A meglévő berendezések cseréjére során 2 505 db LED technológiájú világítótest kerül felszerelésre.

A projekt keretében tervezett beruházás teljes és elszámolható költsége: bruttó 314 549 652 Ft, melynek 100%-a KEOP forrásból igényelt támogatás.

Célok

A projekt célja Hatvan város közvilágítási rendszerének korszerűsítése.

A projekt közvetlen céljai:

– lámpatestek energiatakarékos felújítása, cseréje, korszerű fényforrások beépítése

A projekt közvetett céljai:

– a közvilágításhoz szükséges felhasznált villamos energia mennyiségének csökkentése

– a villamos energia felhasználás csökkenésével a kibocsátott üvegházhatású gázok mennyiségének csökkentése

– a projekt megvalósításával a helyi lakosság környezettudatos magatartásának elősegítése, felhívva a figyelmet az energiatakarékosság és a kibocsátott üvegházhatású gázok mennyiségének csökkentésének jelentőségére

– a villamos energia felhasználás csökkenésével a közvilágításra fordított kiadások csökkentése

A projekt elvárt eredményei:

– közvilágítás költséghatékony üzemeltetése

– a helyi lakosság megelégedettségének növekedése

– a helyi lakosság környezettudatosságának növekedése

– az energiatakarékossággal és a kibocsátott üvegházhatású gázok mennyiségének csökkentésével a fenntartható fejlődés elősegítése

 

A pályázat keretében 2 505 db lámpatest korszerűsítésére történik meg. A meglévő berendezések cseréjére során 2 505 db LED technológiájú világítótest kerül felszerelésre.

 

A projekt hatásai:

– üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése: 229,543 t/év

– megtakarított éves elsődleges energiahordozó mennyisége: 2 455,535 GJ/év

UNIÓS TÁMOGATÁSBÓL KÉSZÜL AZ ÚJABB HATVANI KERÉKPÁRÚT

Hatvan Város Önkormányzata a KÖZOP-3.5.0-09-11-2014-0029 azonosító számú pályázat keretén belül 199.929.750-forint európai uniós támogatást nyert a Közlekedési Operatív Program „Térségi elérhetőség javítása” c. pályázati kiíráson az Új Széchényi Terv keretében. Az új kerékpárút fejlesztése a 3-as számú főút mentén – a meglévő, illetve tervezett kerékpárút hálózathoz csatlakozva – készül el. A pályázat 100%-os támogatási intenzitású.

Hatvan Város Önkormányzatának célja a biztonságos közlekedés megteremtése a gyalogos, kerékpáros és gépjárművel való közlekedés tekintetében is. A város kerékpárútjai folyamatosan épülnek, lehetőséget biztosítva ezáltal az emberek számára a környezetkímélő közlekedési mód alkalmazására.

A kerékpárút tervezett szakasza a 3-as számú főúttal párhuzamosan 58+445,70 – 58+650 km szelvények között kétirányú egyoldali kerékpárútként, valamint 58+650 és az 59+800 km szelvények közötti kétoldali kerékpársávként kerül építésre. A tervezett kerékpárforgalmi létesítmény a szakasz kezdetén csatlakozik a „3. sz. főút hatvani vasúti felüljáró hídszerkezet felújítása és kapcsolódó csomópont építése” című pályázatból kialakításra kerülő kerékpárúthoz. A szakasz végén a  59+800 km szelvénynél közvetlenül csatlakozik a  32-es út mentén kialakításra kerülő  NIF által megvalósításra kerülő kerékpárúthoz.

A fejlesztés eredményeként 1.354 m új kerékpárforgalmi létesítmény épül, a hiányzó köztes szakasz megépítésével a város kerékpárút hálózata teljessé válik.

 

2014-2020

Pályázatok részletezése

Újhatvani orvosi rendelők felújítása”

TOP-4.1.1-16-HE1-2019-00003 

Hatvan Város Önkormányzata sikeresen pályázott az „Egészségügyi alapellátás infrastrukturális fejlesztése” című, TOP-4.1.1-16 kódszámú felhívásra. 

Az Önkormányzat az elnyert 45.116.854,- Ft összegű támogatás segítségével a TOP-4.1.1-16-HE1-2019-00003 azonosító számú, az Újhatvani orvosi rendelők felújítása című projektet valósítja meg. A 100%-os támogatási intenzitású pályázatot Hatvan Város Önkormányzata saját forrásból kiegészíti, szükség szerint, annak érdekében, hogy a tervezett fejlesztés maradéktalanul megvalósulhasson.  

A fejlesztéssel érintett rendelők egy épületben, az újhatvani városrész központi helyén, a Bajcsy-Zsilinszky út 4/a szám alatt találhatóak egy komplex egészségügyi központként a városrész lakosainak ellátására. Négy rendelőben 5 felnőtt háziorvos és egy fogorvosi rendelőben 2 fogorvos látja el a feladatát.  

A felújítás során az épület funkcionális elrendezése csak kis mértékben változik azzal, hogy a bejáratnál akadálymentes mosdó kerül kialakításra. A bejárati részen az oromzat átalakításra szorul, ezért a tetőfelújítás, azbesztmentesítés során emberi léptékű arculati változtatásra kerül sor. 

Az önkormányzat már végzett nagyobb felújítást az épületen: fűtés-korszerűsítést, ereszcsatorna felújítást és belső munkálatokat. Az elnyert támogatással ezek a felújítások fognak befejeződni és kiegészülni tetőcserével, szigeteléssel, nyílászáró cserével, a villamoshálózat felújításával és eszköz-, illetve bútorbeszerzéssel. 

Az önkormányzat kiemelt feladatának tartja, hogy a hatvaniaknak minél magasabb színvonalon nyújthasson szolgáltatásokat, és egyben évtizedes elmaradást pótol azzal, hogy a rendelőknek helyet adó, korszerűtlen épület felújításával biztosítja a megfelelő működési és szolgáltatási feltételeket.

A projekt teljes, időrendi sorrendben következő dokumentációit az alábbi aloldalon tekinthetik meg:

ZÖLDÜLŐ VÁROS

2021-2027


Az Európai Unió nyújtotta Helyreállítási Alap megadja a lehetőséget arra, hogy a tagállamok a koronavírus okozta járvány következményeit enyhítsék, és újra növekedési pályára állhassanak. Az uniós eszköz főként állami beruházások és reformok felgyorsítását célozza meg. Ehhez igazodva Magyarország elkészítette a Helyreállítási és Alkalmazkodási Tervét, mely a járvány gazdasági és társadalmi hatásaira reagál, emellett a zöld és digitális átállást segíti elő. A program költségvetésének meghatározó része az egészségügy, az oktatás és a környezetbarát közlekedés fejlesztését érinti.

A fentiekből kifolyólag új pályázati lehetőség jelent meg 2021. november 2-án. A felhívás által egy újabb 50 milliárd Ft-os pályázati keret nyílt meg az új bölcsődét, mini bölcsődét, vagy családi bölcsődét tervező háromezer lakosú, vagy annál több lakossal rendelkező települések helyi önkormányzatai, országos- és helyi nemzetiségi önkormányzatai, valamint az érintett települések egyházai számára.

Hatvan Város Önkormányzata az RRF-1.1.2-2021 kódszámú „Bölcsődei nevelés fejlesztése” című pályázati felhívásra támogatási kérelmet nyújtott be 2022. január 5-én, melynek célja a Hatvan Város Önkormányzat tulajdonában álló hatvani 2599 hrsz.-ú ingatlanon lévő Hatvani Gesztenyéskert Óvoda (3000 Hatvan, Bajcsy-Zsilinszky út 10.) területén elhelyezésre kerülő két csoportszobás, 24 férőhelyes bölcsőde építése, mely 549 m2 bruttó alapterületű, parkolóhelyekkel, teljes infrastruktúrával, elkülönített nevelési és igazgatási egységekkel (babakocsi tároló, közösségi tér, sószoba, gyermek átadó, csoportszoba), valamint gazdasági résszel (teakonyha, tálaló konyha, dolgozói szociális helységek, kiegészítő helységek) rendelkezik.

Az épületben helyet kap egy korszerű konyhatechnológiával rendelkező tálaló konyha is. A tervezett konyhaüzemi rendszer megfelel a vonatkozó jogszabályoknak, valamint lehetőséget biztosít a HACCP rendszer kiépítésére. A konyha kiszolgálást a Hajós Alfréd utcai báziskonyha látja el.

A hagyományos épületgépészeti rendszert egy az épület tetején elhelyezett napelem blokk egészíti. A központi fűtő-hűtő rendszert kiegészítő napelemes villamosenergiatermelő hálózat biztosítja a 25 %-os megújulóenergia termelési részarány megvalósulását.

Az eszközbeszerzési tevékenységgel a nevelési, igazgatási, valamint a fenntartást/ üzemeltetést biztosító egységek működéséhez szükséges tárgyi eszközök beszerzése valósul meg.

A támogatási döntésről az értesítés 2022. 03. 09. napján érkezett, amely szerint a pályázat a támogatási feltételeknek megfelelt, megítélt támogatás bruttó 347 018 613 Ft. A támogatás intenzitása 100%. Önerő biztosítása nem szükséges. A projekt kezdete 2022. 04. 01. A fizikai befejezés, projektzárás várható időpontja: 2024. 12. 31.

Zöldülő város

Kedvezmények

Hírek, Információk

HATVANI HACS