Menu

TESTVÉRVÁROSOK

 

Kézdivásárhely

partnerkapcsolat: 1991

szerződéskötés: 1998

Kézdivásárhely 40 000 lakosú város, nevezik a céhek, a vargák és az udvarterek városának is, Orbán Balázs Háromszék Párizsának hívta a települést. A Kárpát-medence legkeletibb magyar többségű városa, az egykori Kézdiszék központja. Hangulatos kisváros a Feketeügy folyó völgyében. Magyar város, mely őrzi székelységét. A város nevéből a Kézdi szót, mivel név, nem fordíthatták román nyelvre, és nem vették át. De megkülönböztetésként más vásár nevű városoktól (pl. Targu Neamt, Targu Ocna stb.), a Secuiesc megjelölést választották, ami jelzi, hogy itt székely-magyar lakosság él, és jelenleg is a város lakosságának több mint 90 %-át alkotja.

 

Beregszász

szerződéskötés: 1998

Beregszász 24 000 lakosú, a Vérke folyó két partján elterülő város Ukrajnában, Kárpátalján. A várost átszeli a Vérke-csatorna, amely a Borzsa és a Latorca folyókat köti össze. A Beregszászi járás székhelye. Munkáccsal felváltva rövidebb-hosszabb ideig Bereg vármegye székhelye volt. Kárpátalja települései közül Beregszászban él a legnagyobb magyar közösség, a város jelentős határontúli magyar központ.

 

Alsókörtvélyes

szerződéskötés: 2016

Alsókörtvélyes – Nižný Hrušov 1600 lakosú község Szlovákiában, az Eperjesi kerület Varannói járásában. Varannótól 11 km-re délkeletre az Ondava bal partján fekszik. 1246-ban Kurthuleus néven említik először. 1920 előtt Zemplén vármegye Nagymihályi járásához tartozott. Alsókörtvélyes szülötte Lesznai Anna (1885-1966) író, költő, grafikus, iparművész.

A község mára már szlovák lakosú.

 

Kokkola

partnerkapcsolat: 1988

szerződéskötés: 1989

Kokkola 40 000 lakosú tengerparti kikötőváros Nyugat-Finnországban, amelyet II. Gusztáv Adolf király alapított 1620-ban. Mai modern város, ahol az ipar, a kereskedelem és a kultúra egymás támogatásával épül. A lakosok több mint 10%-a svéd, ezért a városra a Karleby elnevezés is használatos. Kokkola Finnország legészakibb kétnyelvű közössége.

 

Jarocin

szerződéskötés: 1997

Jarocin 23 000 lakosú város. Lengyelország központi részén, Poznan közelében fekszik, Jarocin járás székhelye. Vasúti csomópont, akárcsak Hatvan, de emellett bútoriparáról és a népművészeti hagyományokat ápoló kézműiparáról, kézimunkákról, hímzésekről is híres.

 

Maassluis

szerződéskötés: 1992

Maassluis 33 000 lakosú város Hollandiában, az igen forgalmas Waterweg (Vízi út) mentén fekszik, Rotterdam és az Északi-tenger között. Első írásos említése a 12. századból való, Maasdijk néven. A szétszórt, nagy kiterjedésű településből vált ki 1614-ben Maassluis. A 16-17. században fontos halászkikötő volt.

Városi rangját 1811-ben kapta. A művészet és a kultúra fellegvára a közeli nagyvárosok, Rotterdam, Hága és Delft vonzásában.

 

Tavarnelle Val di Pesa

partnerkapcsolat: 1989

szerződéskötés: 1996

Tavarnelle Val di Pesa 8000 lakosú település Olaszországban, Toszkána régióban, Firenze megyében. Toscana közepén, a Chianti-vidék egyik legszebb övezetében fekszik. Az első írásos említése 780 tájáról való. Legnagyobb látványossága a középkori Passignano Apátsága.

 

Alpullu

partnerkapcsolat: 1994

Alpullu 3000 lakosú törökországi település Kirklarei tartományban, Törökországban. Vasúti csomópont, összekötve Isztambult és Edirnét. Városi rangot 1964-ben kapott.

1933-ban cukorgyárat létesítettek. Mivel a helyieknek semminemű tapasztalatuk nem volt e téren, ezért a a hatvani és a selypi gyárból több szakember vett részt az üzem felépítésében és beüzemelésében, a gyári lakótelep felépítésében.

Zöldülő város

Kedvezmények

Hírek, Információk

HATVANI HACS